Två personer i butiksliknande lokal. De har diverse fritidsprylar på sig, såsom skidor, skridskor, hjälm.

Ett vinnande koncept med Fritidsbanken Boden

Vill någon i familjen testa en ny idrott, kom skolans skidutflykt och barnens urvuxna utrustning plötsligt eller behöver barnbarnen på besök tillfällig utrustning? På Fritidsbanken kan alla låna sport- och fritidsprylar helt gratis.

Vill någon i familjen testa en ny idrott, kom skolans skidutflykt och barnens urvuxna utrustning plötsligt eller behöver barnbarnen på besök tillfällig utrustning? På Fritidsbanken kan alla låna sport- och fritidsprylar helt gratis.

Att kliva in i Fritidsbanken i Boden känns som att titta in i vilken fräsch och trendig sportaffär som helst. Här finns verkligen allt möjligt, prydligt och snyggt skyltat och överskådligt. Cyklop, simdynor, slalomskidor, snowboards, pjäxor, hjälmar, hockey- och ridgrejer.

Gratis

Till skillnad från en vanlig butik kostar det ingenting.

– Fritidsbanken fungerar ungefär som biblioteket, men här lånar du sportsaker istället för böcker, förklarar Peter Gitselov som har arbetat med Fritidsbanken i Boden sedan den öppnade för två år sedan.

Fritidsbanken Boden startades som ett projekt av Bodens kommun med målet att alla ska kunna ha en aktiv fritid som inte begränsas av pengar eller tillgång till utrustning.

Fritidsbanken Sverige är idag en förening där Bodens kommun är en av cirka 100 medlemmar. För driften står förvaltningen Kultur Fritid Ungdom.

Enkelt

Den som vill låna saker uppger namn och telefonnummer och kan sedan nyttja grejerna i 14 dagar.

– Är det saker som vi inte har kö på går det bra att låna om. Men vi kan till exempel inte låna ut slalomskidor eller cyklar en hel säsong, förklarar Peter.

Han upplever att verksamheten har blivit mycket uppskattad, av alla åldrar. Och att det är oerhört få saker som inte kommer tillbaka.

– Alla sköter det här jättefint.

Rensa och bidra

Fritidsbankens utrustning består av begagnade idrotts- och fritidsprylar som privatpersoner, företag och föreningar har skänkt. Så har du något i gömmorna som samlar damm, kom hit.

– Vi har en plats på baksidan där man kan lämna grejer och vi tömmer regelbundet. Behövs det så kan vi fixa till grejerna. Det vi har extra behov av är till exempel fotbollsskor i storlek 42 och uppåt, och snowboardskor till vuxna. Nu inför vintern behövs slalomhjälmar och även slalomskidor, främst till små barn.

Fritidsbanken är öppen måndag, onsdag, torsdag och fredag kl 11-16.

På bilden är Peter Gitselov och Patrik Hallin på Fritidsbanken som bidrar till att fler i Bodens kommun får möjlighet att testa och utöva idrott genom att gratis låna ut utrustning.

 

Text: Anna Bergström

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Senast uppdaterad: 2020-12-15