Porträtt av medelålders man

Eyvind Johnsonpriset 2020 tilldelas Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg tilldelas Eyvind Johnsonpriset för sin roman W.

Juryns motivering

"Med ett imponerande detaljarbete och inlevelseförmåga har Steve Sem-Sandberg skrivit en skimrande mörk dokumentärroman som bygger vidare på Büchners ständigt spelade pjäs om Johann Christian Woyzecks livsöde. Sem-Sandberg har utgått från de verkliga rättegångsprotokollen över soldaten som i ett svartsjukedrama dödade sin käraste och avrättades 1824. Elegant växlar berättelsen mellan stämningsladdat kammarspel och vidvinklade krigsskildringar. Precis som hos Eyvind Johnson bevarar individen sin gåta. Är demonerna i Woyzecks huvud svaret på våldets orsak, eller är det svält, förtryck och brutalitet som perverterar?

W är ett mästerstycke i författarens katedralbygge över Europas blodiga historia. Därför tilldelas Steve-Sem Sandberg Eyvind Johnsonpriset."

– Jag är både hedrad, glad, säger en lite omtumlad Sem-Sandberg till Kerstin Wixe som samtalat med honom i poddformat med anledning av utmärkelsen. – Det finns ett par svenska författarskap som har betytt särskilt mycket för mig, som har följt mig under alla år, och som jag hela tiden återvänder till. Det är: Birgitta Trotzigs och det är Eyvind Johnsons. Och så är det alltid ett nöje att läsa honom, för han skriver så jävla bra!

Eyvind Johnsonpriset tilldelas det författarskap eller det prosaverk som juryn funnit vara det konstnärligt mest intressanta ur det senaste årets (2019) svenska produktion. Prissumman är 70 000 kronor.

Juryn för 2020 års pris bestod av Erik Jonsson, Anneli Jordahl, Elin Ruuth, Jimmy Vulovic, samt Fredrik Rönnberg, ordförande.

Bakgrund till priset

För att hedra minnet av bodenfödde författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnson instiftade Bodens kommun ett litteraturpris 1988. Tidigare pristagare är Klas Östergren, Lennart Hagerfors, P-O Enquist, Rolf Aggestam, Kerstin Ekman, Lars Jakobsson, Lotta Lotass, Göran Greider, Bengt Ohlsson, Bengt Pohjanen, Johan Jönson, Elisabeth Rynell, Majgull Axelsson, Andrzej Tichý och Mirja Unge.

EyvindJohnson föddes 1900 i Björkelund utanför Boden. Han blev ledamot av Svenska Akademien 1957 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1974 tillsammans med Harry Martinson.


Kontaktperson: Fredrik Rönnberg
E-post: fredrik.ronnberg@boden.se
Telefon: 0921-62485

Senast uppdaterad: 2023-12-21