Äldre kvinna syns mellan rader av röda stolar

Kvinnojouren fick Wollter till Boden 

Söndag den 8 mars firas den internationella kvinnodagen. I Boden sker det genom en föreläsning av Stina Wollter på Saga. “Det känns jätteroligt, hon har mycket att tillföra”, säger Karin Eklund på Kvinnojouren Boden som ligger bakom arrangemanget. 

Stina Wollter är konstnär, författare och programledare i radio. Hon omnämns ofta som kroppsaktivist och har för många blivit känd för sina livsbejakande danser och orädsla att visa sin kropp på Instagram. Hon är en drömbokning för många just på internationella kvinnodagen men Kvinnojouren Boden lyckades dra vinstlotten tack vare att de ringde och frågade i god tid. Klockan 14:00 på söndag den 8 mars föreläser Stina på Sagabiografen i Folkets hus i Boden. 

– Vi ville ha hit någon som kan väcka diskussioner och få människor att vakna upp. Hon pratar framför allt om kvinnor, sin egen kropp och kvinnors kroppar. Hon pratar om att en ska tycka om sig själv, och gör en det så kanske en inte så lätt hamnar i en situation där en man kan trycka ner en. Är jag trygg i mig själv kanske jag orkar stå emot, säger Karin Eklund, styrelseordförande i Kvinnojouren Boden. 

Stina Wollter

Lyfter modiga kvinnor 

Att jobba för kvinnor och kvinnors rättigheter har alltid legat Karin varmt om hjärtat. Hon ser sig som en feminist och värnar om ett samhälle utan våld för alla, såväl kvinnor som män.  

– Kvinnojouren i Boden möter många kvinnor varje år som söker skydd från våldsamma män. På internationella kvinnodagen vill vi lyfta och uppmärksamma alla dessa starka och modiga kvinnor och tjejer, säger Karin. 

“Misstänkt mord på sin fru”, “Tog stryptag på kvinna”, ”Man slog sambo med hammare”, “Misstänkt för grovt våld mot flickvän”, “Riskerar fängelse för kvinnomisshandel” och “Har slagit sin sambo med järnspett”. Det är sex rubriker som vi kunnat läsa i Norrbottens tidningar i februari 2020.  

– Bakom varje rubrik finns det människor som far illa, framför allt kvinnor och barn. Vi vet att barn far illa när en mamma blir slagen. Men mannen far också illa. Han behöver ta ansvar, bli straffad och sen få någon form av behandling, säger Karin. 

Kvinnojouren stöttar och utbildar 

Till Kvinnojourens lägenhet kan kvinnor och barn som behöver skydd få komma och bo. Här finns också en anställd, tack vare bidrag från Bodens kommun, Socialstyrelsen, organisationer och privatpersoner. 

– Vi finns till för kvinnor och barn som behöver stöd, som är inne i en dålig relation där våld förekommer. Det behöver inte vara så att en blir slagen rent fysiskt, det kan vara psykiskt också. Och det kan också vara så att en har vuxna barn som kommer hem och stökar till det. Så det kan vara olika slags situationer och alla kan hamna där, säger Karin. 

En annan viktig del av verksamheten är utbildning och föreläsningar om bland annat prostitution, våld i nära relationer och vilken hjälp som finns att få. De har varit på skolor, vuxenutbildningar, SFI och föreningar som Rotary och Odd Fellow. 

– Agera och reagera om du ser våld förekomma. Både våld mot kvinnor och våld över huvud taget. Knacka på om du hör skrik för du kan vara den som avbryter våld i en lägenhet, är Karins råd till bodensarna.  

 

Läs mer: 

Våld i nära relationer – information, hjälp och kontaktuppgifter.  

Kvinnojouren Boden.

FREDA-mottagning mot våld.

Kvinnofridslinjen - nationell stödtelefon.

Senast uppdaterad: 2023-10-25