Fyra personer står framför gul byggnad i stadsmiljö.

Lokal saluhall i centrala Boden

Äntligen! Nedräkningen har börjat och premiären är nära för Bodens egen saluhall med lokalproducerade råvaror och förädlade produkter.

Vi träffar ett ivrigt gäng i byggarbetet som råder i gula huset på Kungsgatan 40, intill Coop och Enter Galleria. Här öppnar inom kort den ekonomiska föreningen Nära Mat Boden en saluhall för närproducerad mat.

Drömmen har funnits länge. Även om de själva tycker att det har tagit alldeles för lång tid så har det gått ganska snabbt från att det bildades ett livsmedelskluster av intresserade i Bodens kommun, till målet att kunna öppna en gemensam butik. Förhoppningen är att den ska öppna så snart som möjligt under vintern.

Alla i föreningen brinner för lokalproducerad mat och vill medverka till att entusiasmera fler att starta företag, börja odla och ha småskaliga djurbesättningar. I förlängningen, förutom att det gynnar både hälsa och företagsamhet lokalt, är målet att öka självförsörjningsgraden i kommunen och Norrbotten.

– Nu blir det vi gör mer tillgängligt till alla, och det frigör tid för oss till att utveckla våra egna verksamheter genom att kunna sälja gemensamt här, säger Sara Rezgui, ordförande med det egna företaget Cloudberry Natural Health, samt kock på Treehotel i Harads.

Gruppen har vuxit för varje månad, en formell ekonomisk förening och styrelse har bildats, en aktiv facebooksida har startats och i skrivandets stund pågår ombyggnationer för fullt till ändamålsenliga lokaler.

– Nära Mat Boden Saluhall är ett spännande steg att få vara med om att förverkliga och hjälpa de lokala att våga satsa, växa och nå ut med äkta mat på en central plats i Boden, säger Seija Fallemark, Svedjebruket, Unbyn.

I den nya saluhallen kommer vi kunna botanisera mellan allt från kvalitetsprodukter inom fläsk, nöt och vilt, lantägg och hembakat, till närodlade grönsaker som också förädlas till kimchi och annat spännande. Utbud och smaker kommer att variera utifrån säsongerna.

– Över huvud taget känns det extra bra att kunna öppna ett lokalt alternativ till utländska lågprisprodukter här i Boden just nu, konstaterar Nina Vikström, som driver MorrRingens i Heden.

Saluhallen kommer att bemannas enligt ett rullande schema av volontärer.

– För oss är det här en möjlighet att nå ut med våra produkter på ett annat vis än tidigare. Det känns både kul och spännande, säger Robert Lund, Svartlåhöjden.

Text: Anna Bergström Foto: Mats Engfors/Fotographic

Senast uppdaterad: 2020-12-30