Foto Hans-Olof Utsi

Musikgymnasiet i Boden - hela Sveriges Lucia

Söndagen den 13 december sändes "Luciamorgon från Jukkasjärvi" i SVT. Luciatåget utgjordes av elever från det estetiska programmet på Björknäsgymnasiet, även kallat Musikgymnasiet. Responsen har varit översvallande.

Luciamorgon från Jukkasjärvi i SVT sågs av över 2,2 miljoner tittare. Detta är ett rekord för Sveriges Televisions Luciamorgon och ett av de mest sedda programmen i SVT under 2020. Lucia med följe kom från Musikgymnasiet i Boden, det vill säga vårt eget estetiska program på Björknäsgymnasiet. Responsen från tittare över hela landet har varit översvallande och producenten på SVT, Marion Jernråda, säger att hon aldrig tidigare har upplevt en så entydigt positiv tittarstorm. Även Musikgymnasiets sociala medier har översvämmats av positiva kommentarer i en aldrig tidigare skådad ström. Kören får beröm både för uppträdandet, repertoaren och - framför allt - för den fenomenala sångprestationen.

Lucia själv, Lina Högström Johansson, 18 år, från Södra Svartbyn, berättar att upplevelsen har varit magisk och att det känns otroligt fint att ha fått möjlighet att sprida ljus och julstämning till svenska folket, särskilt detta år när många har tvingats vara i karantän och därför varit ensamma mycket. -Jag är djupt rörd över alla fina kommentarer som strömmat in och vill tacka alla som tittat och hört av sig. Vi läser alla kommentarer och ni ska veta att de betyder mycket för oss, säger Lina.

Hans Östlund ledde luciakören och Håkan Wyöni ansvarade för ljudinspelningen av luciaframförandet. Båda är lärare på Musikgymnasiet. Från Boden medverkade även Hans-Lennart Bruun, lärare på Kulturskolan, som ackompanjerade sångerskan Anja Storelv på dragspel.

Besök Musikgymnasiets hemsida
Programmet kan ses på SVT Play till och med 10 juni 2021.
Foto: Hans-Olof Utsi/Warner

Senast uppdaterad: 2020-12-18