illustration av coronaviruset, en grå boll med röda fläckar.

Skärpta restriktioner i Norrbotten

Under dagen, tisdag den 10 november 2020, har flera regioner fått skärpta restriktioner på grund av Coronaviruset, Norrbotten är en av regionerna. I den här nyheten finns en beskrivning av de nya restriktionerna samt en bifogad pdf- fil med hela beslutet.

  • Du bör undvika resor generellt, både inom och utanför regionen. Måste resan genomföras så ska den genomföras på ett smittsäkert sätt. Med smittsäkert innebär att antalet sociala kontakter ska begränsas.
  • Du bör undvika att vara inomhus i till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i matvaruaffärer och apotek kan självklart göras.
  • Du bör avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det här gäller inte för idrottsträningar riktade till barn och ungdomar födda 2005 och senare. Smittskyddsläkaren i Norrbotten trycker på att det viktigaste är att undvika idrottsträningar inomhus, matcher och cuper. Det är särskilt viktigt att undvika de som drar deltagare från andra regioner.
  • Om du har möjlighet bör du undvika fysisk kontakt med andra än de du bor med. Det innebär, bland annat, en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknade social aktivitet. Nödvändig kontakt, som till exempel vid vårdbesök eller medicinska undersökningar, omfattas inte av det här rådet. Det är viktigt att den med symptom som kan vara Covid-19 avstår från all kontakt med andra.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör göra det möjligt för personer att följa råden. En arbetsgivare kan till exempel uppmana sin personal att jobba hemifrån samt att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid en och samma tidpunkt, de kan anpassa sina öppettider och erbjuda digitala alternativ.
Ladda ner dokument
Beslut om lokala allmänna råd ...
Senast uppdaterad: 2024-01-04