En hund som luktar på en hundlatrin efter en gångväg

Skit också...

Visste du att det i Boden varje år samlas in cirka 17 ton hundbajs från 46 hundlatriner längs de vanligaste gångstråken? I dessa hundlatriner ska du som rastar din hund lägga den ihopknutna hundbajspåsen efter att din fyrbenta vän har gjort sina behov.

Latrinerna töms en gång i veckan av Bodens kommuns parkenhet. Det är också parkenhetens personal som får plocka upp bajspåsar som av någon anledning slängs utanför latrinerna. De får även kratta, sopa och skyffla allt hundbajs som inte alls stoppas i påsar utan ligger längs gångar och i parker runt om i stan och som andra fotgängare och cyklister ringer och klagar till kommunen om.

– Vi har inte ekonomi att skaffa eller sköta fler latriner. Det är också en arbetsmiljöfråga, med tunga lyft och även hygienmässigt, säger Erik Bergdahl, chef för gatudriften på tekniska förvaltningen.

Men på förekommen anledning följer här en kort instruktion om hundlatrinerna i centrala Boden. För allas trevnad och med en hundägarinsats som inte borde vara alltför betungande:

• Plocka upp efter din hund.

• Sätt bajset i en påse.

• Bär påsen med dig till närmaste hundlatrin eller till dina egna sopor.

Och du som inte har en hund att plocka upp efter – släng dina sopor någon annanstans än i hundlatrinen!

Text: Anna Bergström

Foto: Peter Bjurström/Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2024-01-22