Anna-Karin Andersson, projektansvarig för Verkstan, och Inger Lundberg, tillförordnad upphandlingschef på Bodens kommun. De båda kvinnorna sitter i varsin fåtölj och samtalar.

Verkstan – ett riktigt lagarbete

Det var fullt hus när Verkstan på Boden Business Park invigdes i slutet av februari. – Det är jättekul att så många kom till invigningen, säger Anna-Karin Andersson, projektansvarig för bygget.

Planerna på att bygga ut Boden Business Park hade varit på gång ett bra tag när byggingenjören Anna-Karin Andersson kom in i bilden december 2017. Då var det bråttom, helst skulle en ny byggnad stå klar redan året efter. Med så snäva tidsramar var partnering det enda alternativet, enligt Anna-Karin. Hon är specialiserad på arbetssättet och fick uppdraget som projektansvarig för den nya byggnaden som kom att gå under arbetsnamnet Nybygget.

Det skulle bli ett hus i tre våningar med kontor, ett gym och en restaurang. Det fanns handskisser och en plan på att bygga ungefär 5 400 kvadrat. Och så byggtiden. Absolut senast till höstterminen 2019 skulle de nya studenterna behöva flytta in.

För att hinna med byggprojektet krävdes det att man jobbade i ett partneringprojekt. Den stora skillnaden från en vanlig entreprenad är att en inte har några ritningar eller handlingar när det ska upphandlas en entreprenör. Det handlar om att upphandla på mjuka parametrar.

– Man vill skaffa sig en samarbetspartner och det blir som en win-win, man jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än i en vanlig entreprenad där man är beställare och leverantör. Här har man ett gemensamt mål. Vi är ett team, säger Inger Lundberg, tillförordnad upphandlingschef på Bodens kommun.

Förfrågningsunderlaget fokuserade på kvalitet och mervärden snarare än pris. Det hölls intervjuer och leverantörerna fick presentera hur de jobbar i partnering. 

I april 2018 skrevs ett kontrakt med Skanska. Då var det inte klart med underentreprenör eller arkitekt eftersom beställaren skulle vara delaktig.

Det tog 16 månader från blankt papper i april 2018 till dess att de första hyresgästerna flyttade in i augusti 2019.

– Det är helt makalöst, säger Anna-Karin.

Miljö och hållbarhet har varit viktiga frågor i projektet.

Text: Linda Hammarström/Boden Business Park
Foto: Fotographic/Mats Engfors

 

Senast uppdaterad: 2023-12-21