En samling människor, stående och sittande på stolar och rullstolar i ett stort rum som tittar på svartklädd man på en trappstol som hänger upp en blå och orange mobil i taket.

Vernissage i Café 2:an 

Torsdagen den 12 mars hölls vernissage i Café 2:an i Stadshuset. Två konstverk tillverkade av deltagarna på Gammelängs dagliga verksamhet Ord och bild hängdes upp under festliga förhållanden med mingel, tal, bubbel och snittar. 

Det började med att Sara Vikström och Gunborg Stenvall, gruppledare på Café 2:an, hörde av sig till gruppledarna på Ord och bild för en tid sedan och frågade om de kunde göra ett konstverk att smycka en tom vägg i caféet. Det fick gärna innehålla färgerna orange och lite blått.  

– Vi hade en idé sedan tidigare att ta en känd målning, dela den i delar och förstora upp. Det var mycket orange i den så konstaterade vi att vi gör den hit. Vi jobbar tillsammans och alla hjälper till efter förmåga och intresse, säger Elin Tano, gruppledare på Gammeläng Ord och bild.

Vernissage cafe 2an1

Resultatet blev en tolkning av Vincent Van Goghs målning Trottoarceféet i tolv delar som deltagarna hjälpts åt att göra. Det blev också en mobil med blå och orangea pärlor som hängdes upp i taket. 

– Dat blev superfint, verkligen! Vi har längtat och vi är väldigt tacksamma. Det är väldigt kul att vi kunde samarbeta också. Vi behövde utsmyckning och Ord och bild är duktiga på det. Det känns också roligt att vi kunde samlas här i dag, säger Sara Vikström. 

På plats fanns alla sysselsatta inom de båda verksamheterna och bjöds på cider och snittar. 

– Vi hade små rutor och målade av med pensel, det var bara lite svårt. Det är kul att måla, säger Jenny Melander som varit med och målat tavlan. 

Vernissage cafe 2an3

– Det är så viktigt att få vara del av ett projekt från frö till limpa, som när vi fick den här beställningen så pratade vi med dem och spånade idéer och de som ville fick vara med. Att sen få vara med här och se sina namn på väggen, det känns väldigt roligt för dem, säger Maria Lundgren, gruppledare på Gammeläng Ord och bild. 

Café 2:an och Gammeläng tillhör båda Arbete och sysselsättning på Arbetsmarknadsförvaltningen. Gammeläng är daglig verksamhet för personer med funktionsvariationer.  

– Det viktiga hos oss är att deltagarna är en del av ett sammanhang och att de blir bekräftade i det de gör, säger Björn Eriksson, gruppledare på Gammeläng.  

Vernissage cafe 2an5

Café 2:an är sysselsättning för personer som står en bit från arbetsmarknaden eller närmar sig arbetsmarknaden, antingen på grund av en funktionsvariation eller andra anledningar. Till Café 2:an är alla välkomna för fika och lunch.  

– Vi är en verksamhet för dem som behöver ett jobb utifrån sina förmågor. Vi arbetstränar här men det är alltid utifrån individens förmåga. Man tränar på saker man behöver kunna på ett jobb, som tidspassning och sociala förmågor som att bemöta kunder och att ta hänsyn till och hjälpa varandra, säger Sara Vikström. 

Vernissage cafe 2an8

Text och foto: KOMM/Bodens kommun 

 

Senast uppdaterad: 2020-03-17