På bilden är en person som sitter vid sin dator med penna, papper, telefon och frukt. Det är en bild till nyheten "E- tjänst för att söka ekonomiskt bistånd".

E- tjänst för att söka ekonomiskt bistånd

Bodens kommun vill göra det enklare för dig att söka ekonomiskt bistånd. Därför finns nu en e-tjänst framtagen för just det. I stället för att fylla i en blankett kan du nu alltså göra allt på dator, platta eller smartphone.

Du söker med hjälp av Bank- id där ditt personnummer, namn och adress redan finns registrerat. Det blir därför mindre att fylla i.

Vad är en e-tjänst?

E-tjänster är en service som du kan använda för att uträtta olika ärenden via webben eller andra elektroniska kanaler som mobiltelefon eller läsplatta. Ibland kallas det självservice. Självservice ska fungera när som helst på dygnet och är oberoende av kontorstider och telefontider. Den enklaste typen av självservice är ett elektroniskt formulär som du kan fylla i och skicka in direkt. Det ger en bra grund för ditt eventuella besök.

Vad är ekonomiskt bistånd?

Ekonomiskt bistånd består av försörjningsstöd enligt riksnorm och livsföring i övrigt. Alla kan under kortare eller längre perioder i livet hamna i ekonomiska svårigheter. Om din inkomst inte räcker för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. Stödet är utformat för att täcka ett hushålls mest grundläggande behov. Ekonomiskt bistånd, tidigare socialbidrag, är den sista utvägen när alla andra alternativ är provade.

Du kan ha rätt till ekonomiskt bistånd om du inte själv kan tillgodose ditt behov eller få det tillgodosett på annat sätt och:

  • Du är folkbokförd i Boden eller vistas här tillfälligt och saknar egna medel till din försörjning
  • Du är arbetslös inskriven hos Arbetsförmedlingen och är aktivt arbetssökande
  • Du är sjukskriven och kan uppvisa aktuellt läkarintyg

Att tänka på innan du ansöker om ekonomiskt bistånd:

  • Om du har egna pengar ska du använda dem i första hand. Detta gäller även sparade pengar.
  • Om du har tillgångar, som till exempel bil eller om du äger din bostad, kan du behöva sälja det för att du ska få pengar till din försörjning.
  • Om du har sambo, är gift eller har registrerad partner är denne skyldig att försörja dig.
  • Om du har rätt till andra bidrag, från till exempel CSN, Försäkringskassan eller A-kassa, ska du vända dig dit i första hand.

Gör en provberäkning på Socialstyrelsens hemsida för att se om du har rätt till ekonomiskt bistånd. 

 

Klicka här för att komma till e-tjänsten för att ansökan om ekonomiskt bistånd (öppnas i ny flik).

Klicka för mer information om ekonomiskt bistånd och för information om hur du ansöker (öppnas i ny flik).

Senast uppdaterad: 2023-10-13