Familjen Eriksson framför sin hästgård på vintern med två hästar och en hund.

I Boden lever vi det enkla närhetslivet

Boden är den lilla staden med de stora möjligheterna. Det tog Kristina och Mattias Eriksson fasta på när de flyttade till Boden och byggde drömlivet åt sig och döttrarna Svea, 12, och Matilda, 10.

Kristina och Mattias hade bott flera år i Stockholm när de började känna att det var dags att återvända norrut. Mattias är född och uppvuxen i Boden, men flyttade söderut för att studera. Kristina kommer ursprungligen från Luleå.

– Det var när vi väntade vårt andra barn som tanken väcktes att flytta hem, säger Kristina och Mattias fortsätter:

– Det har alltid känts naturligt för oss båda att vi skulle flytta tillbaka när vi skaffade familj, för att komma närmare våra föräldrar och för att få ett enklare liv.

Ett enklare liv – men också med ett liv med andra kvaliteter. Tio år efter att familjen flyttade till Boden, har de en hästgård bara några kilometer utanför staden. Gården har de byggt själva och i stallet finns plats för både familjens två egna hästar och fyra som hyr plats.

Familjen Eriksson

Hästintresset har Kristina haft hela livet, och det är något hon fört vidare till åtminstone en av sina döttrar. Och vad kunde passa bättre än att bygga den drömmen just i Boden?

– Boden är en väldigt hästvänlig kommun, och när vi började planera för att bygga fanns det flera tomter som var anpassade för att just kunna bygga boende i kombination med stall, berättar Mattias. Det har jag svårt att se att vi hade kunnat lyckas med i Stockholm, med de tomtpriser som råder där. När man ser vad vi fått för pengarna i Boden, jämfört med vad vi skulle ha fått i en storstad, är det milsvid skillnad.

– Läget på tomterna och kommunens satsning på närhet till ridvägar och ridskola och närheten till stan möjliggjorde för oss att bygga vår dröm. Det är så fint att man kan bo väldigt nära stan, men ändå i lantlig miljö. Barnen har nära till kompisar och skola och det är lätt att nå alla aktiviteter, säger Kristina.

Båda säger att Bodens kommun varit tillmötesgående och stöttande genom hela processen.

– Bodens kommun ska verkligen ha cred för att de varit så tillmötesgående. Det har gått väldigt smidigt och snabbt med tillstånd och andra bitar som behövs för att man ska lyckas med ett sånt här projekt. Jag tror att det kan finnas en rädsla för flytta att hit eller återvända för att man tror att det ska bli svårt med jobb här men möjligheterna är större än många tror, säger Mattias.

Själva pendlar de nu till Luleå, och det tar knappt en halvtimme från dörr till dörr. Det är knappt hälften av den tid de lade på att pendla i Stockholm. Det de ser som den största vinsten är kanske ändå närheten till de kära.

– Det värderar vi väldigt högt, särskilt sedan vi fick egna barn. Det känns fantastiskt fint att våra barn nu får en möjlighet att växa upp nära sina far- och morföräldrar, avslutar Kristina Eriksson.

Senast uppdaterad: 2021-03-12