En surfplatta med en bild på en interaktiv bok.

Med Wanderword skapas framtiden

Interaktiva ljudspel och ljudböcker, som inte kräver något annat än en smart högtalare – är det möjligt? Absolut. Wanderword, som etablerat sig i Boden, är världsledande på området.

Wanderword grundades av Thomas Lindgren och Peter Zetterberg, som båda har en gedigen bakgrund i spelindustrin. Interactive Audio Entertainment, som det kallas, går ut på att skapa en helt ny interaktiv värld av ljudböcker och spel där det enda verktyg som behövs är en smart högtalare eller en mobiltelefon.

– En ljudbok lyssnar du på men det är en passiv upplevelse. Tänk att få vara med och välja vad som händer i boken, det ger ett helt annat engagemang i berättelsen, säger Thomas Lindgren.

I USA finns idag mer än 150 miljoner smarta högtalare och branschundersökningar visar att antalet kommer att gå om antal läsplattor redan i år. 2024 kommer det att finnas mer än åtta miljarder så kallade voice assistents. Det råder alltså ingen  tvekan om att detta är framtiden. Och det finns flera orsaker till att Wanderword valde att etablera sig just i Boden.

– Vi såg de enorma möjligheterna som fanns, med Bodens satsningar på det här området. Bodens kommun gav oss också mycket stöd för att starta verksamheten. Nu har vi 15 anställda i Boden, fem i Stockholm och några som sitter i Seattle, säger Thomas Lindgren.

Men Wanderword satsar inte bara på spel och  ljudböcker. Under coronapandemin har man också jobbat aktivt med ljudutbildning för barn och det visar sig att tekniken lämpar sig alldeles utmärkt just för undervisning.

– Det har verkligen varit ett ljus i coronamörkret. Och det är det här som är så häftigt med spelutveckling, att det kan användas på så många områden. Det här är verkligen framtiden, avslutar Thomas Lindgren.

Senast uppdaterad: 2021-03-22