Utsikt från kyrktornet

Se och njut av Bodens historiska bilder var du än är

Under pandemins tyngsta år, 2020, arbetades det hårt med bildarkivet i Boden. Resultatet blev bland annat ett digitalt mediearkiv. Anledningarna för resultatet är egentligen många. Framförallt är det för att du ska kunna ta del av en bit kulturarv var du än befinner dig. Det spelar ingen roll om du är på bussen, hemma eller i någon annanstans fysiskt.

 Så länge du är uppkopplad kan du nå Bodens bildarkiv på https://digitalarkiv.boden.se. Länken ligger direkt under startsidan på boden.se. Det luskades i fysiska bilder och många som bilder som inte tidigare digitaliserats gjorde det. En del ser du redan nu i det digitala arkivet. Vi vet att det är långt från färdigt, det är bara ett embryo du ser. Så har du tankar så får du gärna skicka e-post till oss på Bodens kommun. Skicka dina tankar till: digitaltarkiv@boden.se.

Det digitala i kategorier

För att du som besökare ska få en så bra upplevelse som möjligt är det digitala arkivet indelat i kategorier. Det är kategorier som vi tror att du som besökare har nytta av då du söker bilder hos oss. Det är också tagit hänsyn till de forskare som varit hos oss och vilka ingångar de haft i sitt sökande efter information.

Framtiden för det digitala arkivet

Olika format får plats hos oss internt efter det att bildarkivet arbetats igenom. Det finns numer fakta om olika personer och platser inskannat. Ett stort arbete har också gjorts kring ritningar på gamla byggnader som nu är rivna. Vi har också spenderat många timmar med att digitalisera filmer från arkivet. Jobbet med de sistnämnda områdena behöver förfinas en aning innan vi kan släppa det till dig. Så vi får återkomma helt enkelt.

Men, än en gång, om du undrar om det så är bara att fråga. Gör det genom att skicka e-post till digitaltarkiv@boden.se.

Ta hand om dig och njut av bilderna!

Senast uppdaterad: 2023-12-11