Flygfoto av Leåkersfortet, en del av bodens fästning.

Statligt servicekontor etableras i Boden

Boden är en av 28 orter och är den enda orten i Norrbotten som får ett nytt Statligt servicekontor. Via onsdagens pressträff från regeringskansliet offentliggjordes nyheten om etableringen som kommer att ge bodensarna en bättre statlig närvaro och service.

Servicekontoren och dess handläggare ska erbjuda en unik kompetens och vägledning till både privatpersoner och företag i myndigheters e-tjänster. De statliga servicekontoren hade drygt 2,4 miljoner besökare under 2020, ett antal som sannolikt hade varit ännu högre om det inte vore för pandemin.

Den exakta tidpunkten för de fysiska etableringen, bland annat i Boden, kommer att presenteras senast i september med en utarbetad tidsplan för utbyggnaden/inrättandet av de nya kontoren. De övriga nya kontoren kommer att finnas i Askersund, Borgholm, Eskilstuna, Filipstad, Finspång, Helsingborg, Jönköping, Laholm, Linköping, Lysekil, Nordmaling, Norrköping, Nynäshamn, Stenungsund, Södertälje, Sölvesborg, Tingsryd, Uppsala, Växjö, Ånge, Åre och Östhammar.

Ambitionen från statens sida är att åtminstone hälften av kontoren kommer att kunna öppnas våren 2022 och resten successivt. Det är Statens servicecenter som har regerings uppdrag att upprätta Servicekontor i Sveriges kommuner. Att bygga ut fler servicekontor är en del av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

- Äntligen har regeringen och samarbetspartierna bestämt sig för att Boden ska få ett nytt statligt servicekontor. Ännu en positiv pusselbit faller på plats i bygget av framtidens Boden när vi får en ökad statlig myndighetsservice på plats här i kommunen, säger Claes Nordmark, kommunalråd (S).

Under 2021 kommer totalt 120 servicekontor etablerats över hela landet. Servicekontoren samverkar med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Varje servicehandläggare kan hjälpa till med både skatte-, socialförsäkrings- och pensionsärenden. Under 2021 ska Arbetsförmedlingens kundtorgstjänst finnas på samtliga servicekontor. På servicekontor kan du få allmän vägledning och råd, hjälp med blanketter och ansökningar, information om pågående ärenden och hjälp att boka möten med handläggare i specifika ärenden. På vissa servicekontor erbjuds i dag även möjlighet att ansöka om Id-kort.

 

Kontakt / Claes Nordmark, kommunalråd, 070-234 24 27

Senast uppdaterad: 2021-05-28