Leende an och kvinna sitter i fåtöljer vid runt bord

Bodenxt Talks #3: Smart fiskodling och digital trädgårdsmästare 

Nytt avsnitt ute nu! I veckans Bodenxt Talks pratar vi om smarta odlingar av grönsaker, fisk, insekter och mikroalger i ett nytt forskningsprojekt i Boden. Här går både värme och näringsämnen runt i cirkulära flöden med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning.  

Gäster i studion är Ulrika Rova, professior i biokemisk processteknik vid LTU och Thomas Fägerman, vd på Boden Business Park. 

Att ett växthus som drivs av spillvärme från datacenter är på gång i Boden är inte längre en nyhet, nytt är däremot ett forskningsprojekt med fler länkar i en cirkulär livsmedelskedja. 

– Att koppla ihop en landbaserad fiskodling med ett växthus är en bra förutsättning. Boden är ett bra case för här har vi närhet till bra vatten men vi har också tillgång till restvärme som också kan göra nytta i en fiskodling. Men förutom växthus och fiskodling vill vi också koppla in insektsodling och odling av mikroalger, säger Ulrika Rova. 

Tanken är att insekterna kan ta vara på plantrester från växthuset och processvattnet kan användas till odling av mikroalger. Dessa kan sedan användas till närproducerat fiskfoder, rikt på både protein och omega 3. AI och maskininlärning ska användas bland annat för att reglera hur mycket restvärme som ska fördelas till de olika odlingarna och optimera odlingsförhållandena.  

– Jag tycker det är superhäftigt att kunna få jobba med sånt som intresserar mig och att få göra det lokalt i Boden. Jag tycker det är kul att kunna få medverka till utveckling av kommunen, och jag hoppas att projektet också bidrar till en bra utveckling, säger Ulrika Rova. 

I Bodenxt Talks fördjupar vi oss i den industri- och samhällsomställning som just nu pågår i Boden. Här pratar vi om det smarta gröna, det ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara.  

Senast uppdaterad: 2022-02-16