Bild från nyheten "En av de kommuner som erbjuder mest simträning" från Boden Bild nummer 2 2021

En av de kommuner som erbjuder mest simträning

Äventyrsbadet Nordpoolen erbjuder inte bara härliga bubbelpooler och roliga vattenrutschbanor. Här får också 4300 elever per termin livsviktig simundervisning och vattenvana.

Det sjuder av liv och skratt igen i Nordpoolens bassänger, efter ett år med strikta restriktioner.

– Jag vill verkligen lyfta fram och ge personalen beröm, de gör ett fantastiskt jobb som många inte ser med skolans simundervisning och simskolorna. Något som vi Bodensare kan vara riktigt stolta för, säger Peter Wallin, chef på Nordpoolen.

Skolklasser i olika åldrar från flera skolor avlöser varandra i en ström lika strid som vildforsen. Sedan några år tillbaka får alla skolelever i kommunen simundervisning, från sex års ålder till och med gymnasiet.

Redan i trean lär sig eleverna livräddning. Alla nior får undervisning i isvett och får under kontrollerade former chansen att prova på hur det är att ta sig upp ur en vak. Gymnasiet har ett hälsoprojekt sedan några år tillbaka där de som deltar bland annat ska ta magistermärket.

Nordpoolen tar också emot organisationer som exempelvis scouterna för isvaksbad, och skolor från

andra kommuner. Utöver simundervisning för skolorna anordnar Nordpoolen även egen simskola för barn från sex års ålder.

– Vanligtvis har vi tolv barn per grupp men fram till jul har vi åtta åt gången. De träffas måndag till torsdag i tre veckor, säger badmästare Caroline Nordgren. Hon har följt Bodens unga i många år och ser en bra utveckling i simkunskapen.

– Det är väldigt många som är duktiga på att simma här, en del kommer hit och kan simma redan i tvåan.

Vid Boden Bilds besök är ett glatt gäng simskolebarn på väg in i simhallen. Tillsammans med simskolelärarna värmer de upp i träningsbassängen med lek, plask och skratt för att sedan förflytta sig till den stora bassängen.

Senast uppdaterad: 2022-01-11