"Kulturell höjd i Harads" från Boden Bild nummer 2 2021

Kulturell höjd i Harads

Ett av flera projekt som har pågått i Edeforsbygden i år är Kultur Nord. Med utställningar, kulturfrukostar, skaparverkstäder och nätverkande lyfts det professionella kulturutövandet och intresset för konst och kultur.

Det är söndag och tid för en av Kultur Nords skaparverkstäder. I dörren står projektledarna Charlotta Lennartsdotter och Marianne Strand. De välkomnar och räknar deltagare.

– Sist kom så många så att vi kunde inte ta emot alla. Det är ett väldigt stort intresse, berättar de.

Denna söndag är det konstpedagogen och inredaren Susanna Hellström från Svartlå som håller i programmet.

Snabbt är alla igång med färger, penslar, klipper, klistrar, målar, pratar, skrattar och delar idéer med

varandra. Skolbarn och pensionärer, infödda edeforsbor och inflyttade från södra Sverige och andra länder delar gemenskapen och skaparglädjen. Vissa har varit på alla träffar, för andra är det första gången. Projektet håller med material, handledaren med professionell hjälp och kunskap.

Lyfta professionella

Kultur Nord ägs av Edeforsbygdens Ekonomiska Förening och finansieras av Region Norrbotten. Ett mål är att professionella yrkesutövare inom kreativa och kulturella näringar inte ska förväntas ställa upp ideellt, som de ofta får göra, eller få betalt genom fonder och projekt istället för att kunna ta betalt som alla andra företagare för sin tid och kompetens. Samtidigt vill projektet lyfta skolade och kompetenta konst- och kulturutövare i bygden, som genom Kultur Nord har fått uppdrag.

i de olika delprojekten. Förutom Susanna Hellström har Britt-Inger Aspemalm från Åkerby inspirerat till konst med alpackaull. Linnéa Olsson, glaskonstnär, och Maria Nilsson, keramiker, båda från Svartlå, har också hållit i träffar.

Utställningar och nätverk

I en utställning i Edefors kyrka i våras visades alster från de tio bästa utvalda lokala textilkonstnärerna. Alldeles nyligen har samarbetet med kyrkan fortsatt i en ny utställning, denna gång av bildkonstnären Jatte Eriksson, med rötter i Södra Harads. Hans konst har jämförts med Salvador Dali och Edvard Munch.

Kultur Nord har också anordnat välbesökta kulturfrukostar för företagare och föreningar inom KKN (kreativa kulturella näringar) med föreläsningar och dialog som driver kultursatsningar framåt. De har varit med och byggt upp ett kulturnätverk över hela länet för att utbyta erfarenheter och arbetsmodeller. Förhoppningen är att Kultur Nord ska finna finansiering till fortsatta kulturinsatser i Edeforsbygden.

Senast uppdaterad: 2023-12-21