Collage med porträttbilder på två män och en kvinna.

Nominerade till Eyvind Johnsonpriset 2022

Maxim Grigoriev, Balsam Karam och Andreas Lundberg är nominerade till Eyvind Johnsonpriset. 

Juryns motiveringar

Maxim GrigorievNomineras för Europa. Med absolut språkgehör har Maxim Grigoriev skrivit en säregen roman om rotlöshet som livsform. På ett sinnrikt sätt vävs tidsskikt, platser och levnadsöden samman till en mångbottnad och drabbande berättelse om liv i exil. Europa genomsyras av svartsyn, men humorn är aldrig långt borta – inte heller tron på skrivandet som ett hem för vilsna själar.

Balsam KaramNomineras för Singulariteten.  I en böljande rytmisk och repetitiv prosa djupdyker Balsam Karam i teman från debuten Händelsehorisonten. Svidande vackert gestaltas mödraskap och nedärvd förlust av land och språk. I Singulariteten uppgår enskilda trauman i ett mörkt koncentrat av smärta, där tid och rum upplöses men ordens kraft består – omvälvande och öppnande.

Andreas LundbergNomineras för Gerontion. Med Gerontion fullbordar Andreas Lundberg en bokserie olik det mesta i samtida svensk litteratur. Triptyken är på samma gång en anamnes, en altartavla, en anmälan till IVO. Som en verkligt bra klasskildring bör, river den som en våg mot samhällets botten – stundom fradgande och mörk, stundom lätt och full av nåd.

Prisutdelning

Pristagaren offentliggörs den 26 november  Bodens stadsbibliotek under en eftermiddag kring Eyvind Johnson. Arrangemanget leds av kulturjournalisten, författaren och mångåriga P1-medarbetaren Kerstin Wixe, som även kommer att hålla ett initierat samtal med pristagaren. Dessutom är Anneli Jordahl inbjuden att samtala om sitt författarskap, sin senaste roman Björnjägarens döttrar, och relationen till Eyvind Johnsons böcker.

Eyvind Johnsonpriset delas ut vartannat år och belönar det konstnärligt mest intressanta, antingen ett författarskap eller ett enskilt verk, ur de senaste två årens utgivning. I år har juryn beaktat verk utkomna under 2020 och 2021.

Bakgrund till priset 

För att hedra minnet av författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnson instiftade Bodens kommun ett litteraturpris 1988. Tidigare pristagare är Klas Östergren, Lennart Hagerfors, P-O Enquist, Rolf Aggestam, Kerstin Ekman, Lars Jakobsson, Lotta Lotass, Göran Greider, Bengt Ohlssson, Bengt Pohjanen, Johan Jönson, Elisabeth Rynell, Majgull Axelsson, Andrzej Tichý och Mirja Unge. Prissumman är 70 000 kronor. Eyvind Johnson föddes 1900 i Björkelund utanför Boden. Han blev ledamot av Svenska Akademien 1957 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1974 tillsammans med Harry Martinson.

Juryn för 2022 års pris

Erik Jonsson, litteraturvetare och kulturskribent
Anneli Jordahl, författare och kritiker
Elin Ruuth, kritiker och författare
Per Anders Wiktorsson, forskare i litteraturvetenskap vid Stockholms Universitet
Ordförande: Fredrik Rönnberg, bibliotekschef i Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2022-11-02