Sol- och badstol för de med funktionsvariation

Sol- och badstolar för dig med funktionsvariation

Efter ett beviljat medborgarförslag har Bodens kommun införskaffat två strandstolar för personer med fysisk funktionsvariation. Stolarna finns på äventyrsbadet Nordpoolen och kan lånas kostnadsfritt dygnsvis för personer i behov av ökad tillgänglighet vid utebad.

Två olika medborgarförslag har kommit in gällande ökad tillgänglighet på badplatser utomhus i vår kommun. Det ena förslaget gällde en ramp vid Aldersjön, som är en välbesökt badplats strax utanför Boden. Förslaget utreddes men avslogs på grund av att sjön snabbt blir djup och att platsen som sådan därför inte ansågs lämplig. 

Ett annat medborgarförslag var att kommunen ska tillhandahålla strandstolar för personer med fysiska funktionsvariationer och därmed öka tillgängligheten på flera badplatser. Bodens kommun beviljade förslaget och beslutade att köpa in två stolar. Modellen valdes ut i samråd med Anders Lundström som kom med förslaget och själv använder rullstol.

- Jag var mycket och badade förut medan jag kunde gå själv, men med rullstol är det svårt. Så det ska bli jätteroligt att kunna bada igen. Att komma ut på stranden och ner i vattnet kan betyda mycket även för äldre som kanske inte kunnat bada ute på många år, säger Anders Lundström.

Han är glad att hans förslag gick igenom och hoppas att det ska komma många till nytta.

Inledningsvis köptes två stolar in som då de inte används ska gå att nyttja även på Nordpoolen. Där finns sedan tidigare även lyft och andra hjälpmedel.

- Leveranstiden gjorde att stolarna kom först nu men vi hoppas att de hinner användas ute lite innan sommaren är slut, säger Alf Wennskog, fritidsavdelningen vid Bodens kommun.

Stolarna är bokningsbara för avhämtning och kostnadsfritt nyttjande alla dagar för personer och grupper med funktionsvariationer.

- Än så länge bokas de direkt via oss på Nordpoolen med namn och telefonnummer, men under vintern ska vi bygga upp ett digitalt bokningssystem som är klart till nästa sommar, säger Jörgen Bergström, Nordpoolen.

Foto: Mats Engfors/Fotographic Text: Anna Bergström/Nordskribenten

Senast uppdaterad: 2023-12-21