En man och en kvinna sitter och samtalar vid ett bord.

Det är skönt att ha ett jobb man längtar till!

På arbetsplatsen Lager och Service anpassas uppgifterna individuellt till deltagarnas arbetsförmåga. Struktur, självständighet och personlig utveckling står i fokus, där varje deltagares potential är nyckeln. Med engagerade gruppledare och en stark gemenskap är arbetsplatsen inte bara en plats för arbete utan också för kreativitet och vänskap.

I Gammelängs lokaler jobbar arbetsgruppen Lager och Service. Uppgifterna är individuellt anpassade efter deltagarnas arbetsförmåga. Enheten tar emot personer med LSS- eller SOL-beslut och deltagarna får pedagogisk och praktisk vägledning av sex gruppledare. Arbetsgruppen sköter bland annat städning av egna lokaler, tvätt och strykning på enheten och åt bageriet. Gruppen ansvarar även för lagren på alla arbetsplatser inom enheten för Arbete och sysselsättning.

-Jag jobbar med att packa upp varor i förråden. På onsdagar fyller jag på papper och tvål på toaletterna. Jag tar promenader och spelar piano. Jag levererar även bröd till Café 12 från bageriet, förklarar Anton som är med i arbetsgruppen.

Arbete och syssels├Ąttning - Lager och service

- Jag tycker att det är skönt att ha ett jobb som man längtar till och bra arbetskamrater! På fredagarna håller jag quiz som jag förbereder tisdagen innan. Jag har ett eget kontor här och har jobbat här sedan 2020. På lediga stunder tycker jag om att färglägga seriefigurer. På fritiden är jag sångare i Bananbandet som jag har tillsammans med min pappa och några andra, berättar Johan som är kollega med Anton i arbetsgruppen.

Andra i arbetsgruppen har en annan typ av uppgifter, som till exempel Dima. Han lägger bland annat pussel, går på promenader, sköter källsorteringen och går ut med soporna. Dima tycker bäst om att vara utomhus och att jobba med ipad.

-Struktur är viktigt för samtliga deltagare hos oss. Alla har ett eget dagsschema så att de vet vad som förväntas. De vet vad de ska göra under dagen och när dagen tar slut. Schemat är viktigt för att deltagarna ska bli så självständiga som möjligt. Alla arbetar efter dagsform och vi ändrar schemat så att individen känner att man lyckas och har gjort ett bra arbete vid dagens slut, berättar gruppledaren Anna-Carin.

Arbete och syssels├Ąttning - Lager och service

En viktig utgångspunkt i arbetet med deltagarna i arbetsgrupperna inom Arbete och sysselsättning är strävan mot att nå 100% av den egna förmågan. Det innebär att arbetsinsatsen och uppgifterna varierar utifrån individens kapacitet. En del i gruppen deltar fem dagar i veckan och andra ett par timmar i veckan. Några deltagare har personliga assistenter med sig på dagverksamheten. Det är individen som står i centrum och den sociala gemenskapen är en stor del av arbetet.

-Vi arbetar mycket med alternativ kommunikation som bildstöd och tecken. Det är roligt att jobba med kommunikation även med dem som inte kan prata. Vi ser dem, vi läser signaler och pusslar ihop deras vardag till en helhet. Det är en viktig del i att skapa relationer, säger gruppledare Johanna.

Anna-Carin som arbetat som gruppledare i elva år tillägger: Det bästa med arbetet är att vi har ett fritt jobb under ansvar och att vi skapar goda relationer till våra deltagare. Dessutom är vi ett jättebra arbetslag som jobbar här!

Senast uppdaterad: 2023-12-08