Kvinna står bredvid en jättestor videoduk och talar.

Digitalisering i fokus på årets ledardag i Boden

Information, inspiration med digitalisering och förändringsledning i fokus. Det var det som hundratalet ledare i Bodens kommun fick ta del av, fredagen den 13:e oktober. Samtidigt fick värdarna för dagen - it-avdelningen - input om hur digitalisering skulle kunna förbättra verksamheten. 

Vid scenen på Western Farm fick alla på plats chans att bekanta sig med såväl kommunens kommande digitaliserings-strategi som konsten att göra det omöjliga. Den konsten presenterades av Magnus Sallbring som inte bara är Ateas kultur- och marknadsdirektör, utan även en estradör med förmåga att både fånga och inspirera en publik på klingande skånska. Han gav en rad exempel på idéer inom Atea som skapat förändring både internt och externt. Som till exempel att få med sig hela den svenska it-industrin för att sätta press på internationella aktörer och inte acceptera elektronik producerade med “konfliktmetaller”, som utvinns under oacceptabla förhållanden, till exempel i Kongo. Samtidigt var hans budskap till alla som arbetar inom den kommunala sektorn tydligt: 

– Det är lätt att tänka att vi i näringslivet har trumfkorten till exempel när det handlar om att rekrytera. Men ni har mycket gratis som vi inom näringslivet får jobba hårt för: alla vet att den offentliga sektorn jobbar för “the greater good”. Nyttja det när ni ska rekrytera den yngre generationen som faktiskt bryr sig om just det.  

Ledardagen Bodens kommun 2023

“Våga prova” i praktiken 

Värdarna för dagen fanns själva på scenen och representerades av it-chef Jörgen Larsson och processledare Lukas Hammargren. Tillsammans beskrev de såväl den nya digitaliserings-strategi som är på gång som den nya organisationen på avdelningen, en organisation som ska skapa närmare samarbete med verksamheten inom alla förvaltningar. 

– Men framför allt vill vi verkligen uppmana till att våga prova och vi på it finns här för att hjälpa er utveckla lösningar som gör arbetssituationen bättre, inte skapar ytterligare ett stressmoment, konstaterade Lukas Hammargren. 

I en samtalspanel - med fyra av kommunens 8000 it-användare (medarbetare och elever) på scenen - fick vi ta del av konkreta exempel på den digitala utvecklingen på jobbet och avdelningar som vågar prova. 

Viveca Berg, redovisningschef på ekonomiavdelningen, berättade till exempel om en ny robotiserad funktion på ekonomiavdelningen. Det handlar om en medarbetare som hon inte behöver ha utvecklingssamtal med, och som ska göra enahanda arbetsuppgifter utan knot. Den nya digitala medarbetaren har välkomnats av personalen under försäkran om att det inte handlar om att ta bort en tjänst utan att frigöra resurser till andra uppgifter. Men Viveca gav samtidigt uttryck för en underliggande oro.  

–  Så sent som vid frukost idag frågade min son vad jag skulle göra idag och jag berättade att jag skulle prata om AI på jobbet och hans respons var omedelbar “men mamma, snart behövs inte du!” 

Ledardagen Bodens kommun 2023

Fredag den trettonde 

Denna potentiella oro hämmade dock inte kreativiteten när den församlade skaran chefer på Western Farm som avrundning på dagen fick ge kortfattade beskrivningar av vad de skulle börja med att digitalisera/automatisera inom sin verksamhet. Ett exempel var minnesanteckningar. “Vi har möten dagarna i ände - det borde gå att ha en digital sekreterare som sammanfattar såväl diskussionspunkter som beslut.” När it-chef Jörgen Larsson tittade på listan konstaterade han glatt: “Det är ju roligt att se att vi har jobb även nästa vecka!” 

Avslutningsvis kan vi konstatera att det var något av ödets ironi att delar av kommunens it-system låg nere under delar av temadagen med digitalisering i fokus. Tvivelsutan pulshöjande för många på plats och inte minst dagens värdar från it-avdelningen. Strax före lunch kunde dock Jörgen Larsson ge det lugnande beskedet att problemet var löst. Och notera, problemen uppstod torsdagen den 12:e oktober - och det var dagen därpå som serverproblemen löstes. Fredagen den 13:e var alltså inte bara den årliga ledardagen i Bodens kommun - vi skulle även kunna kalla det någon slags lyckodag! 

Senast uppdaterad: 2023-10-16