En man står i kassan i ett café och tar betalt av en kund.

På helgen längtar vi till jobbet!

På entréplan i kommunhuset jobbar arbetsgruppen Café 2, en del av Arbete och Sysselsättning, med att sköta husets café. Jobbet innebär många varierande sysslor som att koka kaffe, göra smörgåsar och sallader, diska, torka av borden, ta betalt av kunder och att ordna och leverera beställningar.

Café 2 tar emot personer med LSS/SOL/IFO-beslut och de som arbetstränar. Gruppen får pedagogisk och praktisk vägledning av gruppledarna Gunborg Stenvall och Johanna Nilsson.

– Det är roligt att se alla som växer här på vår arbetsplats säger Gunborg. Vi har många olika arbetsuppgifter som vi samarbetar kring och sedan har några av våra medarbetare särskilda ansvarsområden. Vi hjälps gemensamt åt med att förbereda och göra beställningar som vi fått för dagen och det vi säljer i caféet; fika och luncher, då vi bland annat erbjuder olika sallader och bakad potatis.

En viktig utgångspunkt i arbetet med deltagarna i arbetsgrupperna inom Arbete och sysselsättning är strävan mot att nå 100% av den egna förmågan. Det innebär att arbetsinsatsen och uppgifterna varierar utifrån individens kapacitet. En del i gruppen arbetar heltid och andra några timmar om dagen.

Avtal med olika kommunala enheter

Café 2 har avtal med olika kommunala enheter, till exempel Centralskolan, de olika våningarna i kommunhuset och boendet på Norrbottensvägen. Erika som är en del av arbetsgruppen kör ut beställningar, hämtar fikabröd från bageriet och levererar engångsartiklar till Norrbottensvägen.

– Jag har jobbat här sedan 2018, berättar Erika. Det roligaste med jobbet är att köra ut leveranser med moppebil, eller A-traktor som man också kan säga.

– Eller skrothögen som jag kallar den! skojar arbetskompisen Linda.

Cafe Stadshuset

Ger varandra utrymme att växa

– Gruppen är så fina med varandra och mot kunderna. De är omtänksamma och ger varandra möjlighet att växa. När det kommer någon ny kommer de snabbt in i gänget, berättar gruppledarna Gunborg och Johanna.

– Jag tycker om produktionen av sallader och smörgåsar. Och att prata med kunder. Jag minns alla namn! säger Axel.

– Det jag gillar bäst är när det händer mycket, som vid lunchrushen, säger Linda. Och om det är en missnöjd kund som jag lyckas göra nöjd, då känns det bra i själen.

Att det är en bra arbetsplats där medarbetarna trivs kan Stefan intyga. Han har arbetat i verksamheten i arton år.

– Det är roligt att stå i kassan och att träffa en massa folk, men det är gemenskapen som gjort att jag stannat så länge, berättar Stefan.

Stefans arbetskamrater Ulrika och Axel håller med.

– Vi har så roligt tillsammans. Vi skrattar och skojar med varandra, så på helgen längtar vi tillbaka till när vi ska jobba igen!

Senast uppdaterad: 2023-08-31