En man i gul varseljacka sträcker sig in i hytten på en traktor.

Sysselsättning för alla

Bodens ridklubb, en gråkall dag i oktober. Stallet är luftigt och rent, atmosfären lugn och ­välkomnande. Hästarna, som vilar eller tuggar på sitt hö, utstrålar harmoni. Vid en white­boardtavla står Robin, Christoffer och Jonathan från arbetsgruppen Häst & stallservice och går ­igenom dagens uppgifter tillsammans med handledarna Pia Kallin och Nathalie Hansson.

Efter att hästarna letts ut i hagen ­väntar mockning, rengöring av v­attenkoppar och krubbor, packning av hösäckar, utfodring och golvrengöring.

Häst & stallservice är en daglig verksamhet som sorterar under Arbete och sysselsättning. Gruppen har idag nio deltagare som utöver stallsysslor arbetar med städning och vaktmästeri.

Att gruppen sköter sina uppgifter väl är uppenbart för alla som vistas i stallet. Pia och Nathalie, båda med gedigen hästbakgrund, är eniga.

– Vi har världens roligaste jobb. Här växer människor genom att jobba med hästarnas välbefinnande och genom att vara i stallmiljön. Verksamheten välkomnar personer med LSS/SOL-­beslut, praktikanter och personer som arbetstränar. Arbetstider och uppgifter anpassas efter deltagarens intressen, behov och förmåga. Det går att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Gillar man att pyssla finns också gott om praktiska uppgifter, som att måla skyltar.

Boden Bild 2/2023 Sysselsättning för alla

Olika arbetsuppgifter

Att leda och sköta om hästarna är vad Christoffer gillar mest. Ofta är det han som ger medicin när det behövs.

Jonathan tycker det kan vara lite svårt att komma nära vissa hästar. Han uppskattar därför att lära sig häst­hantering och säkerhetstänk. För Robins del är det tekniken som känns mest intressant. Han kollar strömmen till hagen och servar sopmaskinen. Arbetet och gemenskapen i stallet får deltagarna att växa.

– Vi har en deltagare som hjälper en ridskoleelev med hennes häst, berättar Nathalie. Sådant lyfter självförtroendet.

Pia fyller i:
- Våra deltagare är otroligt ­duktiga, man imponeras varje dag.

Båda har tankar om hur verksamheten kan utvecklas. Att kicka igång caféet skulle möjliggöra försäljning under kurser och tävlingar. En ny daglig verksamhet på travet är på gång, med målet att skapa en ny, reguljär anställning.

Från sysselsättning till anställning

Peter, som tidigare ingick i arbetsgruppen, fick kännedom om verksamheten via Navet, när Pia och Nathalie delade ut flyers. Han lät sig övertalas att prova på stall­arbetet, även om han kände sig tveksam. ”Ska jag stå i en box och mocka?” Snart upptäckte han att uppgifterna passade honom. En timme om dagen till två och tre, och till slut arbetade han heltid. När den dagliga verksamheten tog slut fick han en tvåårig BEA-anställning, en åtgärd som ökar möjligheterna till fast anställning.

Boden Bild 2/2023 Sysselsättning för alla

Tog traktorkort

För att sköta plogning och köra vatten behövde han ta traktorkort, vilket han efter idogt läsande klarade med bravur. Att köra fyrhjuling och traktor hör numera till favoritsysslorna.

Peter är idag fast anställd på ridklubben och arbetar på vaktmästeriet. Han värdesätter variationen i arbetet och gemenskapen i stallet. En av favoritpållarna är Talang.
– Han tar mina handskar och slänger runt!

Något Peter vill förmedla till ­andra som ”går hemma” är vikten av att prova något nytt.
– Våga visa framfötterna och ge inte upp. Alla är nybörjare i början. Jag har gått från latmask till att knappt ta rast. Jag kommer på  nya saker att göra hela tiden.

100% av sin egen förmåga

Susanne Rosenius är enhetschef för Arbete och sysselsättning. Utöver Häst & stallservice finns ett tiotal andra verksamheter för arbetsträning: bageri, café, vedservice, demontering, miljöarbete och fixartjänst. Hon framhåller att varje arbete skräddarsys efter individens förutsättningar.
– Alla är olika. En del behöver variation och få komma hemifrån. Att bibehålla funktioner kan också vara ett mål. Visionen är ”100% av sin egen förmåga”.

Med en växande kommun blir det fler som tillhör LSS eller går i anpassad grund­skola/gymnasium. Fler arbetsplatser behövs som kan erbjuda utvecklande uppgifter. Hon välkomnar nya ­företag att höra av sig.
– Vi ger handledning och finns alltid med som dialogpartner. Och vi säger ja till så mycket som möjligt!

Senast uppdaterad: 2023-12-11