två kvinnor slänger avfall på återvinningscentralen.

Utökade öppettider med självservice på ÅVC 

Bodens kommun inför utökade öppettider med självservice på Brännkläppens återvinningscentral (ÅVC). Nu kan bodensarna sortera och lämna återbruk och avfall klockan 06:00-22:00 måndag till lördag. 

En av de vanligaste frågorna medborgarservice får är “När har soptippen öppet?”. Webbsidan med öppettiderna är också en av de mest besökta på boden.se. Nu inför Bodens kommun utökade öppettider, 06:00-22:00 måndag till lördag, med självservice utanför ordinarie öppettider. Det innebär att det blir enklare för bodensarna att göra sig av med sitt avfall när de har tid för det, men också enklare att hålla koll på tiderna. 

– Vi vill erbjuda en bättre service och göra det enklare för medborgarna att sortera sitt avfall i lugn och ro, när det passar dem. Att slippa stressen i att ha någon som står i kö bakom hoppas vi kunna leda till bättre sortering, säger Maria Nyström, enhetschef för avfall och kundtjänst VA/A, Bodens kommun.  

För att få tillgång till utökade öppettider med självservice behöver du ansöka om Grönt kort via en e-tjänst, gå en digital utbildning och klara slutprovet. För att komma in på området scannar du enkelt ditt körkort vid infarten. Utbildningen ska sedan genomföras vartannat år för att du ska ha kunskap om de senaste reglerna som gäller. Erbjudandet gäller privatpersoner som bor i Boden eller har en sommarstuga här. 

åvc självservice infartFoto: Mats Engfors/Fotographic

Goda erfarenheter 

Bodens kommun har testat konceptet på kommunens anställda som haft möjlighet att ta Grönt kort för självservice sedan i november.  

– På det stora hela har det fungerat bra, säger Rickard Widman, produktionsledare på ÅVC, Bodens kommun. 

Besökarna har lämnat in värdefulla synpunkter som lett till att bland förbättrad belysning. För att undvika felsortering och slarv kameraövervakas hela området. Två som testat är Annika Kling och Markus Jornevald. 

–  Allt fungerade perfekt, så smidigt! Toppentjänst! Inget köande, ingen stress och mindre miljöpåverkan från köande bilar. Det är också mindre risk för felsortering när man inte behöver ha bråttom och hinner tänka efter och läsa instruktioner, säger Annika Kling. 

– Det är fantastiskt bra med bemanningsfritt. Jag hade grejer som behövde köras till ÅVC just i dag och hade inte kunnat göra det förrän till veckan annars. Det fungerade väldigt smidigt överlag. QR-läsaren funkade jättebra och det var inga problem inne på anläggningen, säger Markus Jornevald. 

Återvinningscentralen tar emot saker för återbruk samt de flesta typer av avfall. Där lämnar du avfall som inte får eller kan kastas i kärl för brännbart eller matavfall. Du kan till exempel lämna trä, trädgårdsavfall, metallskrot, cellplast, jord, betong, tegel, papper och förpackningar av plast, glas och metall. Det sorterade avfallet skickas sedan vidare för återanvändning, energiutvinning, återvinning eller destruktion. 

Återvinningscentralen kommer även fortsättningsvis att vara bemannad under ordinarie öppettider. Då kan bodensarna få hjälp med sortering som vanligt. 

självservice körkort

Detta gäller för företag 

Självservice på återvinningscentralen är endast tillgängligt för privatpersoner, vilka lämnar avfallet gratis om det ryms i personbil eller på mindre släp. Företag och verksamhetsutövare som lämnar avfall på ÅVC ska betala en behandlingsavgift för sitt verksamhetsavfall och är därför bara välkomna under bemannade öppettider.

– Privatpersoner betalar redan för avfallshantering i avfallsabonnemanget, det gör inte företag. Vi har problem med att en del företagare slinker in utan att betala för sig, och det är inte okej, säger Maria Nyström. 

Även du som slänger privat avfall och bär företagsloggade kläder eller kör en företagsbil måste ta kontakt med personalen varje gång innan lossning. Läs mer om behandlingsavgifter för företag här. 

Stängt söndagar 

Inledningsvis kommer ÅVC fortsätta vara stängt på söndagar. Detta för att Bodens kommun ska få chans att utvärdera utfallet, se hur mycket avfall som kommer in utanför ordinarie öppettider och hur väl sorteringen sköts. Förhoppningen är att ha öppet varje dag längre fram om det är möjligt. 

åvc återbruk självservice

FAKTA / Självservice vid ÅVC Brännkläppen 

  • Öppet 06:00-22:00 måndag-lördag   
  • Ansök om behörighet i e-tjänst   
  • Gå en utbildning online   
  • Scanna din legitimation vid infart 
  • Lämna till återbruk i första hand  
  • Sortera avfallet noggrant, området kameraövervakas 

Läs mer och ansök om grönt kort här.

Senast uppdaterad: 2023-02-01