En kvinna lämnar över en trave med ved i famnen på en man.

Vi hjälps åt och stöttar varandra!

I ett naturskönt område utanför Bodsvedjan jobbar arbetsgruppen Vedservice, en del av Arbete och Sysselsättning, med att förvandla träd till ved.

Jobbet innebär många varierande sysslor som att klyva ved, lasta kubbar i vagnar, ställa i ordning och köra ut ved till privatkunder, packa vedsäckar och leverera dem till bensinstationerna i Boden, Råneå och Luleå. Det finns även en fastighet som gruppen hjälps åt att sköta. Där ingår det att bland annat underhållsarbete som att måla och att städa. Vedservice tar emot personer med LSS/SOL/IFO-beslut och de som arbetstränar. Under sommaren kommer även ungdomar på feriearbete från skola och anpassad skola. Arbetsgruppen får pedagogisk och praktisk vägledning av gruppledarna Sara Johansson, Fredrik Larsson, Björn Molin och Patrik Eriksson.

- Jag trivs bra med jobbet och har jobbat här i över 20 år, berättar Sara. I vårt jobb som gruppledare motiverar vi individer att gå från försörjningsstöd till arbete. Alla har rätt till ett reguljärt jobb, men vägen dit ser olika ut. Vi har ett gott samarbete med Lärcentrum och JobbCenter, och vi arbetar tillsammans med dem för att hitta bra lösningar för individen och med att nå den privata arbetsmarknaden.

En viktig utgångspunkt i arbetet med deltagarna i arbetsgrupperna inom Arbete och sysselsättning är strävan mot att nå 100% av den egna förmågan. Det innebär att arbetsinsatsen och uppgifterna varierar utifrån individens kapacitet. En del i gruppen arbetar heltid, och andra några timmar om dagen. På vedservice får medarbetarna arbeta i sin egen takt och en stor del av arbetet sker utomhus.

- Det är viktigt att det finns en bra struktur och tydliga arbetsuppgifter, säger Sara. En del som kommer till oss har tidigare misslyckanden i bagaget. Här stöttar vi dem så att de kommer vidare i sitt arbetsliv.

Vedservice, en del av arbete och syssels├Ąttning

En bra arbetsplats där medarbetarna trivs

- Det är roligast att klyva ved, tycker Daniel, som är en del av arbetsgruppen och som jobbat på Vedservice i drygt ett år. Jag trivs med arbetskompisarna här och ibland umgås vi utanför jobbet. Med Jonte till exempel. Han är en bra vän!

- Jag trivs också alldeles utmärkt med jobbet, instämmer Jonte som började på Vedservice efter gymnasiet för fyra år sedan. Man får jobba ute året om och man får mycket frisk luft. Vi jobbar och trivs bra tillsammans!

Att det är en bra arbetsplats där medarbetarna trivs håller Henke med om. Han har arbetat i arbetsgruppen i cirka 15 år, och han tycker att det roligaste med jobbet är att klyva ved och att köra ut veden till kunderna.

- Det är stimulerande att arbeta här, säger Fredrik som jobbar som gruppledare. Vi jobbar tillsammans med arbetsgruppen, och vi hittar gemensamma vägar. En del är bra på teamwork, andra vill jobba själva. Det handlar även om att träna på att ta sig till och från arbetet, att cykla eller åka buss, utifrån vad individen klarar av. Det är kul för gruppen är lyhörd och hjälper varandra.

Daniel håller med:
- Vi måste ju visa hänsyn och hjälpa till att stötta varandra. Alla kan ha en dålig dag.

Senast uppdaterad: 2023-12-22