Träbro som går över ett litet vattendrag med många stenar i botten. Runtom syns öppna grönytor med enstaka träd.

Central dagvattenlösning med form och funktion

Kvarnbäcken är en unik dagvattenlösning som Bodens kommun har skapat i ett brett samarbete över flera förvaltningar. Platsen ligger centralt i Boden stad och är nu även ett fint område att besöka och njuta av.   

Den nya dagvattenlösningen vid Kvarnbäcken tillför både form och funktion i Bodens centrum. Den möter nu sin första sommar efter färdigställandet. Arbetet har pågått en längre tid och har kompletterats av flera kommunala förvaltningars kompetens. Även Björknäsgymnasiets byggprogram har bidragit till helhetsupplevelsen som renar Bodens dagvatten. 


Vad är dagvatten? 

Dagvatten är vatten som tillfälligt kan rinna i stora mängder på markytan. Oftast handlar det om regn eller smältvatten från tak, gator och parkeringar. Det kan också komma från marken när grundvatten tillfälligt tränger upp. 

Klimatförändringar, ökad nederbörd och en växande stad möter i Kvarnbäckenprojektet smarta lösningar som också bidrar till en attraktiv plats att leva och bo på. Främst är det Bodens kommuns dagvattengrupp som har arbetat med projektet med representanter från fysisk planering, park, gata, VA (vatten och avlopp) samt miljö- och bygg. 

Kort sammanfattat handlar lösningen som har skapats om att rena dagvattnet och avlasta befintligt dagvattennät i centrum som inte kan fångas upp på naturlig väg. 

Dagvattenanläggning Kvarnbäcken

Flera funktioner 

Platsen vid det välbesökta rekreationsområdet Kvarnängen har valts för att även främja pedagogiska, estetiska och rekreativa värden. 

Reningen sker i olika steg som renar vattnet på tungmetaller och näringsämnen. Anläggningen består av en försedimenteringsdamm och efterföljande så kallade svackdiken. Nivån i försedimenteringsdammen styrs i munkbrunnen, som leder vattnet vidare till översvämningsdiken.  

Senast uppdaterad: 2024-08-15