Jorden sedd från rymden. Till vänster bakom jorden lyser solen som en stark stjärna.

Earth Hour - tillsammans är vi världens chans!

Den 23 mars kl 20.30 lokal tid hålls Earth Hour över hela världen. Unisont uppmanas alla att släcka lamporna – inte i första hand för att spara energi, utan som en symbolisk handling för att vi bryr oss om vår planet. 

Huvudsyftet med Earth Hour är att öka medvetenheten om klimatförändringarna och hoten mot mångfalden av djur och natur. Hundratals miljoner människor på sju kontinenter deltar varje år i Earth Hour. 

återbruk

Hur kan jag delta? 

Det finns många olika sätt att delta i Earth Hour. Givetvis kan du släcka under själva timmen, men det viktigaste deltagandet är den långvariga helhetstanken, alla årets dagar. Se gärna över vad du kan förändra i din livsstil och gör konkreta åtgärder för att leva mer hållbart.  

Världsnaturfonden WWF har tagit fram 5 B:n där du kan göra klimatsmarta förbättringar: Bilen, Börsen, Biffen, Butiken och Bostaden. 

 • Bilen – Res klimatsmart
  Välj klimatsmartare transportsätt när det är möjligt – som elbil, kollektivtrafik, tåg och cykel. Många av oss har alternativ och möjligheten att tänka till. 
 • Börsen - Placera hållbart
  Fråga efter investeringar som inte bidrar till den globala uppvärmningen eller utarmning av den biologiska mångfalden. Då visar du att det finns efterfrågan på gröna sparalternativ! 
 • Biffen – Uppgradera dina matvanor
  Ät mindre men bättre kött, ät mer proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor) och sluta slänga ätbar mat – för då är både du, klimatet och den biologiska mångfalden vinnare! 
 • Butiken – Handla mindre och miljösmart
  Minska din belastning på jordklotet genom att dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar, som kläder, möbler och elektronikprodukter. 
 • Bostaden – Minska elförbrukningen
  Spara energi i din bostad och var med och hejda klimatförändringarna, samtidigt som du minskar elräkningen. Det här är en utmaning som även passar barnen. 

Här i Boden har vi den finaste vårvintertiden nu. Passa på att njuta av vår fina miljö utomhus. Handla i våra återbruksbutiker och gynna lokala producenter i exempelvis butiken Nära mat. Att röra på dig ute i vårsolen är en perfekt helt elfri aktivitet som ger dig en alldeles egen Earth Hour närhelst du vill - med frisk luft, motion, energi och guldkant i vårt närhetsliv. 

biogas tankning

Vad gör Bodens kommun? 

Det goda livet, med hållbarhet för både människa och miljö, är Bodens kommuns vision som ska genomsyra den kommunala organisationens arbete och vara en del av kommunens övergripande strategiska plan. 

 • Vi arbetar för hållbarhet i både det stora och det lilla. 
 • Vi var en av de första kommunerna att tidigt anta en grön profil och är idag en viktig aktör i den globala gröna samhällsomställningen.  
 • Vi utvinner fordonsbränsle ur matavfall och avloppsslam och har en kommunal fordonspark som drivs av biogas. 
 • Vi producerar el och värme ur avfall och biobränsle och tar hand om restprodukter för återvinning, behandling och deponering.  
 • Av Boden Industrial Parks 550 hektar är 100 avsatta och öronmärkta som naturområde i detaljplanen.  

Årligen arrangeras Hållbarhetsveckan, i år den 25–31 maj, med en mängd aktiviteter inom hållbarhet för alla åldrar. Håll utkik efter kommande program! 

Hållbarhetsveckan 2024

Senast uppdaterad: 2024-04-03