En grupp människor kommer cyklande på en cykelväg. I bakgrunden syns en järnvägsbro och några höghus.

Heja dig som går och cyklar!

Visste du att Boden är en riktig 15-minutersstad? För många bodensare tar det inte mer än 15 minuter att cykla till jobbet. I området Lundagård-Sveafältet kan nästan sju av tio anställda cykla till jobbet på bara 15 minuter.

Statistiska centralbyrån (SCB) har undersökt cykelavståndet mellan hem och arbete i hela landet, med fokus på konceptet 15-minutersstaden. Detta koncept handlar om att skapa en hållbar stad där man kan gå eller cykla till jobbet, skolan och affären på bara 15 minuter. Enligt SCB har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på denna tid.

I Bodens kommun är det en stor andel som kan cykla till jobbet på 15 minuter eller mindre.

  • I Boden ligger området Lundagård-Sveafältet i topp, där nästan sju av tio anställda kan cykla till jobbet på mindre än 15 minuter.
  • På andra plats kommer Bodens södra centrum, Prästholmen och Sanden, där 63% har samma möjlighet.
  • Bodens östra centrum ligger på tredje plats med 62%.
  • För Bodens västra centrum och Fagernäs-Erikslund är det 58%.
  • Medan Torpgärdan ligger på femte plats med 54%.

Cyklande turistinfo1 - stor (526826)

I Boden har kvinnor i högre utsträckning cykelavstånd till jobbet. Enligt SCB kan det förklaras av att fler kvinnor jobbar inom yrken som vård, skola, omsorg och butiksförsäljning - yrken som ofta är geografiskt placerade i kommunernas centralorter, där många också bor. 

I september kommer Samhällsbyggnadsnämnden att behandla cykelplanen för Bodens kommun 2024–2029. Planen visar bland annat att cirka 81% av invånarna i Bodens kommun bor inom 300 meter från en cykelbana eller ett cykelstråk. 

I cykelplanen finns även kartor som visar cykelstråk inom 300 meter från arbetsplatser med fler än 20 anställda, förskolor, skolor, idrottsanläggningar och lekparker.

Senast uppdaterad: 2024-06-04