Nyheter
Internationell kvinnokraft i nystartat företag
Idag firar vi Internationella kvinnodagen! Ett gott exempel här i Boden är Yalla, ett nystartat kvinnokooperativ i form av ett arbetsintegrerande socialt företag, ASF.
Yalla Boden firar inte bara Internationella kvinnodagen utan också att de är det första arbetsintegrerade sociala företaget här i Boden. Det är en ny verksamhet med Maria Turdieva i spetsen som verksamhetsansvarig. Hon kom till Boden från Kazakstan 1997 och har ett brinnande intresse för både människors välmående och för mångkulturell mat. Detta och mycket annat kommer att genomsyra verksamheten i Yalla Boden där det successivt ska fyllas på med kvinnliga medarbetare, arbetsplatsträning, anställda och volontärer, från världens alla hörn. Tillsammans ska de driva en världsomspännande mötesplats för alla sinnen och samtalsämnen i centrala Boden.
Gruppen är sprungen ur projektet Vägen till Yalla, med Yalla-trappan i Malmö som grund. Projektet drevs av Coompanion och Bodens kommun och när det avslutades var det tydligt att det fanns ett fortsatt behov av en liknande verksamhet som nu tar form.
– Det ska bli så roligt att lyfta kvinnokraften här i Boden och få dom som kanske inte fått visa allt de kan, att få blomma, säger Maria Turdieva.
På bilden syns Catharina Ljungkrantz från styrelsen, Marfia Turdieva, verksamhetsansvarig, och Helena Löfgren, accelerator, i det nystartade arbetsintegrerande sociala företaget Yalla Boden.
Varför firas internationella kvinnodagen?
Den internationella kvinnodagen den 8 mars firas över hela världen och även i FN. I många länder är det en nationell helgdag. I Sverige firas dagen sedan 1912.
Jämställdhetsmyndigheten i Sverige har listat ett antal jämställdhetspolitiska mål:
- makt och inflytande
- ekonomi
- utbildning
- obetalt hem- och hushållsarbete
- hälsa
- mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Hur ser det ut här i Boden då?
Inom Boden som geografisk kommun är det 1678 män (65%) och 898 kvinnor (35%) som sitter på styrelseposter i företag. Av ägarna till enskilda firmor är 286 personer (30%) kvinnor, 671 (70%) män.
Det finns ett ökande lönegap mellan kvinnors och mäns medianlön här i Bodens kommun. I de fyra övergripande kommunala förvaltningarna är tre av de fyra cheferna kvinnor. Kommunchef, näringslivschef och kommunalråd är män.
Bodens kommun bedriver ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande principen om likabehandling och icke-diskriminering oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Denna grundläggande princip ska genomsyra kommunens hela verksamhet, som arbetsgivare såväl som i förhållandet till kommunens invånare. Arbetet ska kännetecknas av utveckling, förbättring och leda till ökad kvalitet.
Jämställdhetspris till Kvinnojouren
Sedan 2020 delar Bodens kommun årligen ut jämställdhetspriset till en person eller en organisation i Boden som på ett framträdande och engagerat sätt arbetat för ökad jämställdhet. Senast tilldelades det Kvinnojouren som har ett skyddat boende här i Boden. Under 2023 bodde nio kvinnor och elva barn totalt 265 dygn på deras boende, och de höll 350 stödsamtal.
Ta den här dagen till att stanna upp, se dig omkring, lokalt och globalt. Vad kan bli bättre och vad kan du göra?
Hylla kvinnokraften lite extra idag och fortsätt bidra till förändring alla andra dagar!