En ung kille står med armarna i kors och lutar sig mot en röd-brun tegelvägg.

"Jag kom från Lycksele till Boden"

Som en del av svenskämnet har eleverna i årskurs 8 på Stureskolan fått skriva egna texter på temat Ung i Boden. Utgångspunkten har varit - av ungdomar för ungdomar.

Jag, Doeea, blev familjehemsplacerad i Boden för ett halvår sen. Jag kom från Lycksele till Boden.

Jag hade inga förhoppningar på Boden och jag var mest nervös över familjehemmet som jag skulle till. Det enda jag kunde tänka på var om familjehemmet skulle vara snälla och hur de skulle behandla mig. Jag hade en sådan ångest över det. Jag har haft den värsta oturen när det gäller familjehem och jag hoppades att Boden var mitt sista stopp, i alla fall tills jag blev 18.

Kände ett lugn

När jag kom fram till Boden så kände jag ett lugn på något vis. Jag var så glad att komma bort från det förra familjehemmet och hoppas så mycket på det nya. När jag träffade det nya familjehemmet verkade de så glada och taggade på att se mig. De visade mig runt och jag fick se mitt rum. Jag var glad och det kändes som att jag skulle trivas men något jag har lärt mig från mina ­tidigare familjehem är att inte hoppas på för mycket. Alla förändras efter ett tag och inte på ett positivt sätt. Efter två veckor började jag på Stureskolan. Jag fick vänner och jag trivdes i skolan.

Jag vågade vara mig själv

Mitt familjehem tog mig med och åkte och visade runt mig i Boden och Boden är ju 10 gånger större än Lycksele vilket jag blev glad över.

Allt var bra helt enkelt. Det gick två månader och familjehemmet förändrades inte. Jag tyckte att det var konstigt. Jag var ju beredd på det. Det här familjehemmet var annorlunda, och då menar jag inte bara att de är konstiga personer, de var annorlunda på ett bra sätt. Jag vågade var mig själv och jag vågade också att säga till när något var fel.

Nu har jag bott i Boden ett halvt år och livet rullar på och jag tror jag har kommit hem på riktigt.

Socialtjänsten hjälper barn som har det jobbigt eller mår dåligt, det kan vara att dina föräldrar inte kan ta hand om dig, att de själva mår dåligt, exempelvis dricker, tar droger eller bråkar. Men det kan också vara att du begår brott eller skadar dig själv eller andra och mycket annat. Socialtjänsten arbetar för barnens bästa och för att alla barn ska få växa upp i trygga miljöer.

Om du vill hjälpa genom att bli ­familjehem, kontaktperson eller om du själv behöver hjälp, tveka inte kontakta socialtjänsten. 

Av: Doeea Akila

Senast uppdaterad: 2024-06-18