En kvinna hämtar dricksvatten i en dunk på ett tappställe som bemannas av personer i Frivilliga resursgruppen.

Tillgång till vatten i kris

Att ha tillgång till dricksvatten och kunna upprätthålla hygien är viktigt i krissituationer. Här är fem praktiska tips för att vara förberedd.

1. Vattenbehov per dag

Varje person behöver minst tre till fem liter vatten dagligen för dryck och nödvändigheter. Husdjur som hundar och katter behöver också vatten. 

2. Förvara vatten rätt

Vid strömavbrott kan vattenpumpar sluta fungera. Ha vatten lagrat i mörka, svala utrymmen för längre hållbarhet. Att frysa in vatten i PET-flaskor är ett smart sätt att förbereda sig. Flaskorna fungerar då både som dricksvattenreserv och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott.

3. Hämta vatten

Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på vissa platser. Där får du hämta vatten i egna kärl. Du får bara ta en begränsad mängd så att vattnet räcker till alla. I nödfall kan du även hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta då vatten från platser där det rinner eller långt ut från stranden.

4. Rena och koka

Om du misstänker att kranvattnet är förorenat, koka det tills det bubblar kraftigt. Detta gäller även vatten hämtat från naturen. Koka alltid vatten innan du dricker det eller använder det i matlagning.

5. Toalett vid kris

Vid vattenstopp kan du inte spola i toaletten. Om du kan, gör dina behov utomhus. Annars kan du kissa i toaletten och lägga papperet i en papperskorg med lock för att undvika lukt. När du ska bajsa, använd en latrintunna eller en hink med tätt lock .


Checklista för vatten i kris

Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn.

  • Dunkar, gärna med tappkran
  • Flaskor
  • Hinkar med lock
  • PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan)
  • Mineralvatten
  • Kokmöjlighet
Senast uppdaterad: 2024-08-15