Nyheter
Elevernas initiativ: "Vi behöver bli mer försiktiga med jorden"
Spara pengar. Hushålla med jordens resurser. Få vara med och göra skillnad! Argumenten var många när elevrådet på Mårängskolan tog initiativ till matsvinnsprojektet. Elevernas miljöengagemang gav resultat direkt.
Idén till projektet väcktes när några elever såg ett nyhetsinslag om hållbarhet på teve. Tillsammans med lärare och matsalspersonal tog elevrådet fram en metod för att minska matsvinnet i skolbespisningen.
Så här fungerar det: När barnen ätit klart och kommer till disken, möts de av två hinkar. Den ena är för mat de inte orkat äta upp och den andra för mat som inte föll i smaken. Varje dag väger kökspersonalen innehållet i respektive hink. Statistiken presenteras i matsalen och utvärderas noggrant. Stort engagemang bland eleverna Det är timmen före lunch och elevrådet är samlat. Idag diskuterar barnen matsvinnsprojektet.
Stort engagemang bland eleverna
Det är timmen före lunch och elevrådet är samlat. Idag diskuterar barnen matsvinnsprojektet. Treasure Ayemere är en av dem som reagerat på hur mycket som hamnade i skolans kompost varje dag.
– Det finns barn i världen som inte har tillräckligt att äta, säger hon. Här slösar vi en massa och det är inte rätt.
Många händer sträcks i luften. Alla är ivriga att dela sina synpunkter. Märta Andersson tycker det är viktigt att vara tacksam.
– Maten på vår skola är jättegod. Så det är inte roligt för kockarna när vi slänger vad de lagat.
Vidar Strömbäck nickar instämmande.
– Vi behöver bli mer försiktiga med jorden, menar han. I vårt projekt lär vi oss om hållbarhet och att inte ta mer på tallriken än vi orkar äta upp.
Projekt som gett resultat
Läraren Maria Uddin håller i dagens elevrådsmöte. Hon är stolt över barnens miljöengagemang.
– Vi har så fina elever här, säger Maria. Deras initiativ har skapat helt nya samtal kring mat. Det ger ringar på vattnet, både på skolan och i familjerna.
Mötet är över och barnen strömmar till matsalen. I köket arbetar Julia Rahkola, en av skolans fyra kockar.
– På kort tid har vi sett en mätbar minskning av matsvinnet, säger hon. Nu har vi även bättre koll på varför maten blir slängd. Det är minst lika viktigt.