Nyheter
Svinnsmart matlagning i Bodens skolkök
Det är sportlov, men i Björknäsgymnasiets kök råder full aktivitet. Ljudet av mixrar, fräsande stekpannor och stålbunkar som slamrar blandas med skratt och glada kommentarer från de drygt 20 skolkockar som samlats för att tillsammans få inspiration till mer svinnsmart matlagning.
Lina Andersson Fasth, utbildare från Generation Waste, som genom utbildning och inspiration vill minska matsvinnet i Sveriges kök, bjöds under vecka tio in till Boden för att hålla tre halvdagars-workshops tillsammans med Kostverksamheten i Bodens kommun.
– Boden har ganska höga kostnader för matsvinnet. Kockarna är bra på att inte slänga i onödan och det finns stort intresse för utbildningen, säger Johanna Lindblad, chef för Kostverksamheten och fortsätter:
– Men vi behöver också hjälp av pedagoger, barn och elever för att minska matsvinnet ännu mer.
Var sjätte måltid blir matsvinn
Enligt Livsmedelsverket äts en tredjedel av all mat som produceras i världen inte upp utan blir matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas upp men som i stället slängdes. Det är ett stort problem för miljön, matsvinn står nämligen för mellan 8-10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen. Förutom det så kostar matsvinn hisnande summor pengar. Livsmedelsverket har bland annat mätt matsvinnet i Sveriges skolor och förskolor. Enligt 2023 års rapport blir i snitt var sjätte portion mat till svinn i skolorna. Det motsvarar cirka 35 miljoner måltider på ett år, vilket i kostnad landar på 360 miljoner kronor per år för kommunerna. Det finns alltså en hel del att spara bara genom att tänka om och ta nya tag kring skolmaten.
Inspiration och praktik
Under workshopen fick kockarna inspiration till hur de kan använda rester från dagens lunchservering och skapa mervärde av det som blivit över. Utifrån skolans meny skapade de tillsammans nya maträtter och sallader med resterna och fick tips på såväl rätter som sätt att hjälpa matgästerna genom hur de lägger upp och förbereder maten för servering.
– De undersökte också hur mycket grönsaker som slängs i onödan, till exempel vitkålsroten som kan rivas ner i pizzasallad eller långbakas med salt och olja som tillbehör. Det var en mycket inspirerande och lärorik utbildning, säger Jessica Lund, vikarierande enhetschef.
De deltagande kockarna verkade definitivt uppskatta dagen och humöret var på topp i köket när de tillsammans förberedde de olika rätterna.
– Just det här med matsvinn är något som jag upplever har börjat pratas om senaste året, så det är fantastiskt roligt att få vara med på en sådan här workshop, säger Maja Lindgren, kock på Bredåkers förskola.
Matsvinn i fokus
I och för sig är det ändå kanske inget helt nytt för de deltagande. På Mårängsskolan har man under en längre tid, på elevernas initiativ, vägt maten som slängs och kört utmaningar för att se hur mycket som kan minskas, med goda resultat. Annelie Bergqvist, kock på Kyrkkläppens förskola, berättar också att de i hennes kök under lång tid har arbetat med att dokumentera vilka mängder de använder och vad som slängs.
– Sedan justerar vi mängderna allt eftersom vi ser vad som går och inte går, men man behöver gå igenom en hel sexveckors-cykel på menyn innan man kan se utfallet, säger hon.
En långsiktigt hållbar matförsörjning är med andra ord i fokus för gänget i Boden kommuns Kostverksamhet.
– Det är en vinst inte bara för Bodens kommun som har möjlighet att spara in en massa pengar, utan för samhället och miljön i stort, avslutar Johanna Lindblad.
Fakta: Generation Waste
Generation Waste grundades 2018 av Daniel Oddhammar och Andreas Pringle för att hjälpa kockar att minska matsvinn, inspirerat av Daniels erfarenheter och frustration över branschens stora svinn. Företaget erbjuder bland annat utbildningar i klimatsmart matlagning och vad matsvinn är samt hur det kan mätas och reduceras, allt med fokus på slutmålet: Zero Waste.