Hemma hos Ann-Sofie Lund och Martin Brännvall i deras nybyggda hus på Bränslan

Drömhuset med nära till allt

Ann-Sofie Lund och Martin Brännvall satsade stort och byggde sitt drömhus – för hand, från grund till tak. Här har de nära till både skogen och stan, och plats för många spontana besök.

Förra sommaren stod det klart för inflytt, Ann-Sofie Lund och Martin Brännvalls drömhus, eller slottet som de själva kallade det under byggprocessen.
– Det kändes bra att flytta in när vi väntat så länge. Det tog lite längre tid än planerat, två år och tre månader från att vi började med tomten, säger Ann-Sofie.
Men då kom ju också lilla Edvin in i bilden mitt i processen och nu är parets andra barn Vincent ett halvår gammal.
Allt utom plattsättning och målning har paret gjort själva, från att röja sly, göra ritning och spränga sten till att lägga tak och isolera. Vem som helst kanske inte ger sig in i ett sådant projekt, men då jobbar ju också Martin med att bygga hus.
– Jag har alltid velat bygga mitt eget hus. Alla kan inte säga att de byggt sin egen kåk, säger han.
– Man blir ju stolt att vi fixade det. I efterhand kan man ju säga att det var bra att vi inte visste vad vi gav oss in på, men jag är glad att vi gjorde det, säger Ann-Sofie.

Drömtomten för drömhuset

Men första utmaningen var att hitta en passande tomt. På fjärde försöket hittade de rätt läge tack vare god hjälp från samhällsbyggnadskontoret på Bodens kommun. Lösningen blev en avstyckning av kommunens mark i ett skogsparti på Bränslan.
– Vi ville inte bo i ett kvarter utan lite mer enskilt men inte långt från stan. Här är det både nära till förskolan, till stan och ut på 97:an men ändå med en avskild känsla, säger Ann-Sofie.
Ett krav var också att tomten skulle passa den hustyp de ville ha, ett tvåplanshus med umgängesytorna på övervåningen. Härifrån har de vacker utsikt över hästhagar, ängar och rogivande skog. Det stora allrummet med över fyra meter i takhöjd har stora fönster och 100 kvadratmeters öppen yta för kök, matplats och vardagsrum.
– Här har vi stora ytor att umgås på. Vi är väldigt hemmakära men ändå sociala. Vi bjuder gärna hem folk och jag gillar när våra vänner spontant kommer och hälsar på.
De har satt upp en vägg mellan matplats och vardagsrum så nu kan man se på tv och prata utan att man stör varann. På entréplanet finns lika stora ytor för sovrum, kontor och tvättstuga.
– Många har ifrågasatt att vi har kök och vardagsrum på övervåningen men den dagen vi inte orkar bära våra matkassar vill vi nog ändå inte bo så här, säger Martin.
De ville ha så pass mycket boyta att ett enplanshus inte var aktuellt.
– Har man sovrummen på övervåningen är det lätt att den inte används men nu använder vi hela huset, även om vi är mest här uppe, säger Ann-Sofie.

Stor hjälp från vänner

Under byggtiden har parets vänner och släktingar varit till stor hjälp. Vid flera tillfällen har de bjudits in för att måla, sätta in fönster och montera väggskivor.
– Utan hjälpen från dem hade det här aldrig gått. Vi är väldigt tacksamma. Vi har ju inte tagit ledigt för det här utan jobbat heltid och byggt på kvällar och helger, säger Ann-Sofie.
Sedan Edvin föddes har Martin fått dra det tyngsta lasset på bygget.
– Han bara kör på, han har sånt tålamod och ser inga hinder med något, säger Ann-Sofie.
Visst har saker krånglat men de tycker ändå att arbetet flutit på bra. De gjorde garaget först och byggde sedan husdelarna där inne.
– Det roligaste var när vi reste väggarna. Det gick så fort att få upp huset. Vi trodde att vi var nära då, men det var vi inte. När vi fick upp OSB-skivorna på väggarna och kunde gå in i rummen kändes det också stort, säger Ann-Sofie.

Hemtrevlig känsla

Sedan familjen flyttade in har de dragit ner på tempot något och fokuserat på inredningen och att göra huset till ett hem. Övervåningen går i grått från golv till tak och på nedervåningen finns även blå och turkosa nyanser.
– Vi ville ha motsatsen till ljust och fräscht, det ska vara ombonat och mysigt. Nu när hösten kommer ska det bli roligt att inreda med mer lampor, säger Ann-Sofie.
Möblemanget är en blandning av nytt och gammalt, loppis och Ikea. Stolarna är ärvda medan de två petrolfärgade sammetssofforna och den enorma orientaliska mattan köptes nya.
Mellan de två våningsplanen finns en rustik trappa av grova plankor i mörklaserat trä. Samma material hittar man i köksön och det tre meter långa köksbordet. Det är Martin själv som snickrat alltihop, och det av gamla brädor från Jokkfall där han växte upp.
– Det är inte så lätt att få charm i ett hus som är nytt, men det här är ett försök till det, säger Ann-Sofie. #

Fakta

Familjen / Ann-Sofie Lund, kommunikation- och affärsutvecklingschef, 34, Martin Brännvall, snickare/entreprenör, 36, Edvin, 2 år, Vincent, 6 månader samt golden retrievern Sune, 7 år.
Huset / Ett tvåplanshus på 200 kvadratmeter beläget på Bränslan i Boden.

Senast uppdaterad: 2018-11-07