Nethash i Harads.

En flytt till kyla och kompetens 

Kylan och den enorma kompetensen inom datacenter och blockchain. Det gjorde att stockholmaren Robin valde att köpa ett hus i Harads och driva sitt företag här.  

Våren 2018 startade 29-åriga Robin Hofström och hans kompanjon Daniel Mellqvist företaget Nethash med en idé om att bygga datacenter för brytning av kryptovaluta. Det var när Robin besökte Boden för branschkonferensen Blockchain North förra våren han fick upp ögonen för de affärsmöjligheter som finns här.  

– Norrland generellt är väldigt relevant för datacenter, det ser vi med alla stora etableringar. På Boden Business Park finns en enorm kompetens och det var direkt avgörande för vårt beslut att komma hit. Men det var också för klimatets skull, man sparar mycket på kylning här, säger Robin.  

I oktober hittade de ett stort hus mitt i Harads, som i byn går under smeknamnet “Skottarnas hus”, och valde att slå till. Lite drygt en halv miljon fick han betala för det 300 kvadratmeter stora huset och ytterligare två fastigheter intill. På köpet fick han en rejäl fyrhjuling och en hel del möbler. En bra deal, tyckte Robin. 

– Jag gillar skogen, vädret och människorna. Här är alla avslappnade och trevliga, i Stockholm är alla så spända. Det är en helt annan atmosfär. Jag är inget jättefan av storstäder, jag trivs så här, lite isolerat. 

Huset är både kontor och bostad åt Robin och hans kollega, IT-teknikern Gaizka Pueyo, 24 år, från Spanien.  

– Vädret är lite extremt för mig men jag tycker om platsen, det är lugnt och skönt. Det är väldigt svårt att bli stressad här.  

I och med kryptomarknadens tillbakagång och elprisernas höjning den senaste tiden har de lagt tankarna om ett jättedatacenter på is ett tag, i stället fokuserar de på spelutveckling och mjukvara för kryptomining och datacenter. Robin och Gaizka har en gemensam bakgrund som spelutvecklare men ville stå på egna ben och testa sina idéer. Just nu jobbar de med ett mobilspel där du kör en bil och ska knuffa av andra bilar från en plattform.  

– Jag var tidigare programmeringslärare och jag tycker att det är spännande att de satsar på spelutbildning i Sävast. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Vi hoppas att vi kan låna några av eleverna för designen av det här spelet, som praktik.  

Företaget driver också ett mindre datacenter i Arlanda där de bryter ethereum. Delägaren Daniel jobbar främst med sälj och hårdvara och pendlar mellan de båda orterna.  

Senast uppdaterad: 2019-05-27