Ung man med skägg och huvudbonad ser in i kameran.

Viktor flyttade till minietta för närhetslivet

Viktor äger en stor tvåa centralt i Luleå men har ändå valt att flytta till en enrummare på 18 kvadrat på Boden Gamecamp. Varför? Jo, för närheten till allt som är viktigt.

VIKTOR DOKTARE IDENSTEDT / 32 ÅR / INDIESPELUTVECKLARE, ÅR 1 / LULEÅ

I augusti började andra årskullen vid utbildningen Indiespelutvecklare i Sävast. Bland dem var Luleåbon Viktor Doktare Idenstedt. Med sina 32 år är han äldre än alla sina klasskamrater, och därmed också mer erfaren. Han har redan påbörjat en karriär, jobbat som plåtslagare i sju år. Men det var egentligen alltid mer av ett levebröd än en passion och de sista två-tre åren var han ordentligt leds på smuts och slit.

– Jag är en kreativ person och har alltid gillat grafisk design, plus att jag har gillat att spela sedan jag fick mitt första Nintendo när jag var sex år gammal, säger han.

Han har genom åren funderat över vad han skulle göra av sin kreativitet och hade tankar på att starta eget inom grafisk design. Han tittade runt efter spelutbildningar då och då, men mycket ligger söderut och Viktor var inte sugen på att flytta. Så dök den här utbildningen upp via en länk på internet.

– Jag klickade in och läste “Sävast” och tänkte “Åh fan, det är ju perfekt”. Här kan jag kombinera två intressen, innan jag blir för gammal. Om jag ska jobba med något hela mitt liv så vill jag göra något jag tycker är kul, inte bara jobba för pengarnas skull.

Viktor var inte helt säker på att folkhögskolelivet skulle passa honom men väl på plats blev han glatt överraskad. Utbildningen har Sunderby Folkhögskola som huvudman och undervisningen bedrivs av Changemaker Educations. De ligger även bakom FutureGames som utsetts till den näst bästa spelutbildningen i världen.

– Kvaliteten på det vi fått testa hittills har varit riktigt bra. 

Första terminen har eleverna fått testa göra brädspel, level design och programmering. Det första stora spelprojektet kommer under vårterminen.

– Min grej är nog lite åt det grafiska hållet men jag försöker bortse från det just nu. Jag vill gärna prova på allting för mitt mål i slutändan är att ansluta mig till ett indiespelföretag eller starta ett eget under utbildningens gång. Då behöver du kunna lite av varje.

DOWNSIZAR FÖR NÄRHETEN

Viktor äger en lägenhet på Burströmska Gärdan i Luleå men den hyr han ut. I stället bor han på Boden Gamecamp, en länga modullägenheter strax bakom Boden Business Park.

– Det är många som kommer söderifrån som bor i modulerna eller på studentboendet och jag tror att man går miste om gemenskapen om man inte bor här. Det är lättare att skapa kontakter, göra projekt på fritiden och vara med i vad som händer, säger Viktor.

En säng, ett bord och en liten kokvrå. Ja, mycket mer än så är det egentligen inte som får plats i den lilla ettan. Men det är fullt tillräckligt för det liv Viktor lever här. Visserligen har han Luleås fördelar bara 25 minuter bort men 25 meter – det är avståndet från sängen till skolan. Alldeles lagom, tycker Viktor. Eleverna har full tillgång till skolans lokaler dygnet runt så den mesta av tiden tillbringar han här, där han jobbar på projekt och umgås.

– Just nu så har jag typ ingen fritid för jag sitter ganska mycket efter skoltid och fördjupar mig i saker. Annars brukar jag vara ute och fiska när det är säsong. Det bästa med Boden är att det är nära till laxfisket.

Sedan han började studera har han mindre intresse av att spela. Han vill inte göra om misstaget han gjorde på gymnasiet när han ibland struntade i läxor för att spela. Nu blir det någon gång ibland för research eller något lättsamt för att koppla av.

– Man kanske blir lite arbetsskadad och ser saker man inte såg förut, man sitter och analyserar. Många här spelar mycket, men jag försöker avsätta mer tid åt skolarbete.

I HÄNDELSERNAS CENTRUM

Skolans läge här på Boden Business Park är perfekt enligt Viktor. Han tycker att det är roligt att det kommer människor från hela världen och besöker skolan, både från spelbranschen och andra områden.

– En stor fördel är att det samlas många olika typer av företag här. Alla relaterar inte till spelbranschen men de kanske behöver hjälp med att designa en logga. Här kan du skapa kontakter som sen kan komma att vara viktiga om du vill starta eget.

Det som förmodligen kommer att få Victor att stanna i Boden och inte flytta tillbaka till Luleå efter studierna är just Boden Business Park och möjligheterna som finns här. Startar han eget är det här den självklara platsen. Närheten till vänner och familj är också viktig för Viktor, och nu råkar hans pappa bo bara några hundra meter bort. Kanske tar de någon golfrunda tillsammans här på Sävastön framåt sommaren.

– Om jag startar företag här så det blir säkert så att jag skaffar en lägenhet eller ett hus här. #

Senast uppdaterad: 2019-02-22