Nere på en gård mellan flera stora höghus grillar några människor mat och äter tillsammans i mörkret.

Hemberedskap

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. Elen kan exempelvis slås ut av it-attacker, översvämningar, skogsbränder och militära konflikter. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig. Vid en större samhällskris kommer samhällets hjälpaktörer behöva prioritera och det kan ta lång tid innan just du får hjälp.

Vad gör du om vardagen vänds upp och ner? 

Fundera på hur exempelvis ett långvarigt elavbrott skulle påverka dig. Att vara medveten om kända risker och att vara mentalt förberedd ger dig bra förutsättningar att klara av att ta hand om dig själv när samhället inte fungerar som vi är vana vid.

  • Värmen försvinner.
  • Elen slås ut, och det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor tar slut i affärerna. 
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet ligger nere.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det är svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

De allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande. Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap. Att bli orolig om något händer är inget konstigt. Det viktiga är att kunna hantera oron och att hjälpas åt. Medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris. 

Krisberedskap - MSB

Förbered dig för kris

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap. Du behöver kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme när samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre.

Exempel på vad som är bra att ha hemma är konserver och livsmedel som klarar sig i rumstemperatur, spritkök, stearinljus, varma kläder och filtar, rena plastdunkar till vatten, våtservetter, ficklampa, batteridriven radio och extra batterier.

Mer information

Förbered dig för kris – tips om hemberedskap på MSB:s webbplats.

Senast uppdaterad: 2024-02-28