Bild till sidan om Luleälvens vattenråd. Det är en bild på Luleälven från Bodsvedjan i Boden.

Om dammen brister

Vad gör du vid ett dammbrott? Risken för ett dammbrott i Luleälven är mycket liten, men går inte att utesluta. Därför har vi i Bodens kommun tagit fram en informationsfolder tillsammans med Länsstyrelsen och Vattenfall.

Hur får du reda på att ett dammbrott skett?

I Bodens tätort sänds utomhussignalen Viktigt meddelande (VMA) i två minuter. I Haradsområdet sker informationen via personal från räddningstjänsten samt upprepade meddelanden på radio. När du hör ljudsignalen: Slå på Sveriges radio P4. Där får du information om det gäller ett dammbrott, vad som har hänt, och vad du ska göra.

Vad ska du göra?

Vid beslut om utrymning ska du omedelbart åka österut till Kalix. Där får du sedan vidare information. Du kan få övernatta i Kalix, Överkalix, Pajala, Övertorneå eller Haparanda. Även Finland kan bli aktuellt för vissa. Du får husrum, mat och förnödenheter under några dagar. Har du släkt eller vänner som inte berörs av dammbrottet i Lule älvdal kan du självklart utrymma till dem.

Var och en svarar för sin egen transport och bistår om möjligt grannar och hjälpbehövande. Saknar du bil eller av någon anledning har svårt att utrymma på egen hand kan du kontakta räddningstjänsten för att få hjälp.

Vad ska du ta med dig?

Vid utrymning bör du ta med liggunderlag, sovsäck, toalettartiklar, medicin, pengar, värdehandlingar och legitimation. Räkna med att du kan bli borta några veckor.

Ladda ner dokument
Dammbrottsinformation
Senast uppdaterad: 2024-02-28