Kvinna mot vägg. Bredvid henne hänger en löpsedel

Pedagogisk verksamhet

Boka visningar för skolan

Visningar i museet erbjuds vardagar hela året och är kostnadsfria för alla skolor. Entréavgift tillkommer. Skolor från Bodens kommun har gratis entré. Övriga skolklasser betalar 40 kr per elev samt 60 kr per medföljande lärare. Är gruppen större än tjugo personer ges även 10 % rabatt på entré. Alla besök och visningar måste bokas i förväg. Om ni vill boka någon aktivitet för er klass vänligen kontakta museipedagog.

Visningar i museet erbjuds vardagar hela året och är kostnadsfria för alla skolor. Entréavgift tillkommer. Skolor från Bodens kommun har gratis entré. Övriga skolklasser betalar 40 kr per elev samt 60 kr per medföljande lärare. Är gruppen större än tjugo personer ges även 10 % rabatt på entré.

Alla besök och visningar måste bokas i förväg. Om ni vill boka någon aktivitet för er klass vänligen kontakta museets pedagog.

Program som erbjuds hela året

Koka soppa på en spik

Hur smakar barkbröd och hur luktar surrogatkaffe? I samma anda som SVT:s Historieätarna tar vi ett kliv bakåt i tiden och tar reda på mer om vardagen här i Boden under det andra världskriget. Hur var man klädd, vad åt man och hur såg vardagsföremål som dammsugare och tvättmaskin ut? Besöket avslutas med att vi gör potatisvåfflor så som man gjorde på 1940-talet.

ÅRSKURS 3 OCH UPPÅT

Beredskapstiden i Norrbotten

Vad hände i Norrbotten under det andra världskriget? Kom och delta på en visning med fokus på tiden 1939–1945 i Norrbotten. Vad hände här, som man inte kan läsa om i historieböckerna? Vi berättar mer om några händelser som utspelade sig här där vi bor under krigsåren. Vi inleder visningen med att titta på en specialproducerad film som sammanfattar vad som hände under det andra världskriget internationellt.

TID 40 MIN. ÅRSKURS 9, GYMNASIET OCH VUXENUTBILDNINGEN

Boden för 120 år sedan

Hur såg Boden ut i början av 1900-talet, hur levde man och hur var man klädd, vilka nymodigheter och uppfinningar fick Bodensarna lära känna?

TID 20 MIN ÅRSKURS 1–3

Det sitter i väggarna

Stora delar av det Boden vi ser omkring oss i dag är ett minne av det militära mönstersamhälle som byggdes upp i början av 1900-talet. Men fanns det något på denna plats innan man byggde garnisonen? Vi tar reda på mer om staden Boden och dess garnisons historia under denna visning.

ÅRSKURS 7 OCH UPPÅT

Bodens fästning

Museet erbjuder en visning om Bodens fästning och hur försvarstanken förändrats under 1900-talet. Vi berättar med om försvarstanken vid sekelskiftet 1900 samt varför man byggde Bodens fästning. Men vi kikar också närmare på gränsförsvaret under beredskapstiden och berättar lite om vad det är som gör Bodens fästning unik.

TID 40 MIN ÅRSKURS 7 OCH UPPÅT

Värnplikt - vad är det?

I den här visningen så fokuserar vi på att berätta mer om historien runt de 5,5 miljoner svenska unga män som gjort värnplikt mellan åren 1901 och 2010. Finns värnplikt i dag? Fick alla göra värnplikten? Hur gick det till att göra värnplikt och hur har Sveriges försvar förändrats under 1900-talet fram till idag. Vi lär oss mer om begrepp som solis, muck, kronvrak och sothöns.

ÅRSKURS 7 OCH UPPÅT

En iskall tid?

En workshop med utgångspunkt i vår utställning om tiden runt det kalla kriget och dess väpnade konflikter. FÖRKUNSKAPER: Vi utgår från att eleverna känner till begrepp som kalla kriget, nationalism, kolonialism, avkolonisering, kommunistiska system, demokratiska system, diktatur och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

TID 120 MINUTER. GYMNASIET OCH VUXENUTBILDNINGEN

 

Studiematerial

Nyckeln till Norrlands lås är ett studiematerial för skolor. Materialet är framtaget till museets basutställning och är tänkt att komplettera utställningen med intressanta händelser och skeenden, både internationella, nationella och regionala.

Nyckeln till Norrlands lås består av fyra delar. Varje del innehåller:

  • studiematerial
  • resumé
  • tidslinje
  • arbetsmaterial
  • 1X2-frågor

Materialet är tänkt att kunna användas inför eller efter ett besök på Försvarsmuseum Boden.

Materialet finns i klassuppsättning för utlåning. Observera att de fyra häftena med studiematerial inte går att skriva ut. Men det gör resumé, tidslinje, arbetsmaterial och 1X2-frågor.

Är ni intresserade av att låna materialet eller vill veta mer om materialet, kontakta museets pedagog.

 

Ladda ner dokument
Del 1: Megasystemet
Ladda ner dokument
Del 2: Första världskriget
Ladda ner dokument
Del 3: Från krig till krig
Ladda ner dokument
Del 4: Andra världskriget
Senast uppdaterad: 2023-12-06