Drönar vy över Bodträskfors på sommaren.

Bodträskfors

Bodträskfors är en liten, före detta bruksort, vackert belägen vid sammanflödet mellan Luleälven och Bodträskån och med Harads på motsatt sida älven.

Byns historia präglas av träindustrin som växte fram under 1800-talet, och många av husen är före detta arbetarbostäder. Idag har platsen karaktär av uppvuxet villaområde med en handfull företag inom mekanik, transport och livsmedel. Från Bodträskfors är det cykelavstånd till Harads där det finns livsmedelsaffär, diversehandel, bibliotek, mack och postutlämning. Här bor drygt 200 personer.

Älv och å

Byns läge vid sammanflödet mellan å och älv gör det lätt att nyttja vattendragen för fritidsaktiviteter som vandring, paddling, fiske och bad. Det finns gott om fina stigar och skoterleder. Längs Flarkån vittnar fällda träd om bäverns närvaro.

Kamrum idrottsplats

Ett stenkast från älven ligger idrottsplatsen Kamrum, som drivs av Harads idrottsförening. Föreningen håller i fotbollsträning för barn- och unga, anordnar skidlopp, cykellopp och motionslopp i terränglöpning. Föreningen erbjuder även verksamhet för asylsökande.

Bodträskfors

Skogen

Bodträskfors är omsluten av vidsträckta skogsmarker med vandringsstigar, skoterleder och skogssjöar. Skidspår och skoterleder sköts av Harads idrottsförening och Edefors skoterförening.

Haradsbadet

Mitt i Luleälven, på Prästholmen mellan Harads och Bodträskfors, ligger Haradsbadet. Med sin långgrunda sandbotten är det en strand för hela familjen.

Föreningsliv

Edeforsbygden präglas av ett sjudande föreningsliv. Bodträskfors allaktivitetsförening förfogar över ett föreningshus som är bokningsbart för olika event.

Bodträskfors

Historia

Bodträskfors har fått sitt namn efter Bodträskån, som med sitt flöde och sin vattensåg (etablerad 1845) var en nyckelfaktor för den framväxande träindustrin. Genom krafter som baron Samuel Gustav Hermelin och senare överste/industrimagnat Carl Otto Bergman växte Bodträskfors bruk fram med kvarn, kraftstation och tegelbruk. Produktionen mötte en stor efterfrågan på virke ute i Europa, och Bergman säkrade tillgången på trävara genom att skaffa dispositionsrätt till avverkning. Sågen producerade även virke till uppbyggnaden av Luleå stad efter den stora branden 1886. Som minnen från brukstiden finns idag den herrgård kvar som Bergman lät uppföra. Byggnaden, idag gulmålad, var vid uppförandet rosa och omgavs av en vidsträckt park med vedeldade växthus och orangeri. Här fanns också stall för brukets arbetshästar och kaserner för arbetarna. Gatunamnet Tempelbacken minner om det lusthus som hörde till herrgården och som förgyllde tillvaron med musik från mässingsorkester.

Träindustrin präglade byn fram till 1960-talet, då timret började fraktas med långtradare. Idag är Bodträskfors en lugn och lantlig ”förort” till Harads med småhus och familjeföretag. Den senaste etableringen är en glassfabrik, som kompletterar bärförädlingen i de lokaler som tidigare varit byns Ica-affär. 

Senast uppdaterad: 2024-01-12