Byggnader på landsbygden.

Lakaträsk

Årets by i Bodens kommun 2004. Lakaträsk ligger ca sex mil norr om centralorten Boden. Du kör från Boden via Ljuså och Sandträsk för att komma hit. Eller så tar Du den lite längre vägen via Harads och Edefors. Då kan Du passa på att titta på omgivningarna kring Luleälven.

Byn ligger efter järnvägen och har den lilla mysiga byacharmen med närhet både till skog för jaktintresserade och tillgång till fiske i rinnande vatten. Jaktklubben kan hjälpa Dig som med jaktintresse och som vill jaga småvilt. Här finns också ett antal mindre tjärnar och sjöar med både inplanterat och naturligt fiskbestånd av gädda, abborre, harr, laxöring och regnbåge. Vi har även en liten tjärn, Klartjärn, där Du kan lösa fiskekort och fånga inplanterade rödingar och regnbågar, en del riktigt stora.

Busstur sker en gång i veckan ner till Harads för dom bybor som vill handla eller göra andra ärenden. Lakaträsk Byalag har en fin byastuga, som vi vårdar ömt och där vi har olika träffar, då vi odlar vår goda byagemenskap. Varje år vid jultid har vi vår "Lilla Julafton", då vi äter god julmat och trivs tillsammans. På höstkanten äter vi surströmming och sommartid brukar vi ha grillfest vid "Grilloasen", mitt i byn. Det är något som alla ser fram emot och har blivit en årligt återkommande sed.

Vi har en fullvärdig återvinningsstation mitt i byn, så vi försöker dra vårt lilla strå till stacken för att vårda vår miljö. Strax utanför byn, ca 4 km, har vi gemensamt iordningställt vår fina badplats, som vi har döpt till " Playa Laka ". Det är tre fina naturstränder med brygga och omklädningsrum på en av stränderna. Alla tre sandstränderna är långgrunda, så även små barn kan bada. Det finns en mindre plats för husvagnsuppställning för dom som vill campa samt möjlighet att sjösätta en båt. Vintertid håller vår Skoterklubb ca 11 mil skoterspår i gott skick samt väl uppmärkta s. Det finns två fina bivacker, där Du kan elda och grilla en korv eller annat gott. Dessutom så finns det ett välpreparerat skidspår, som är ca 8 km långt.

Vi har även ett väl fungerande mobilnät,GSM, med masten uppsatt mitt i byn.
Känn Dig välkommen att besöka oss i Lakaträsk för en skotertur på vintern eller jakt & fiske på sommar/höst eller kanske ett skönt dopp i "Playa Laka". "Grejer från Lakaträsk" är en slogan som sedan länge är känd bland många i Sveriges avlånga land. Vi lovar att göra vad vi kan för att just Du skall trivas här i byn!
Välkommen på ett besök önskar byborna i Lakaträsk!

Här bor 41 personer.

Senast uppdaterad: 2018-05-21