Vy över en gård med djurhållning.

Mjedsjön

Mjedsjön, belägen cirka 10 km från Bodens centrum vid den östra stranden av den vackra, cirka två kilometer långa sjön, har en historia som sträcker sig tillbaka till sina dagar som fäbodvall för Hedens bönder.

Trots att byn under 1800- och 1900-talen endast rymde tre till fem hushåll, har dess invånare alltid utmärkt sig genom sin kreativitet.

Tidigare var jord- och skogsbruk centralt för byns försörjning, men i början av det här seklet växte en annan industri fram – tillverkningen av skidor, särskilt tävlingsskidor. Spår av denna epok finns fortfarande synliga genom bevarade byggnader och verktyg som vittnar om en svunnen tid.

Idag lever kreativiteten vidare i Mjedsjön genom olika uttrycksformer såsom konsthantverk, hobbybiodling, hunduppfödning och andra initiativ som främjar trivsel för såväl turister som besökare.

Under sensommar- och hösttid är Mjedsjönsområdet en attraktiv plats för samlare av både vilda och odlade bär – en aktivitet som fyller hushållens vinterförråd och ger invånarna en närmare koppling till naturen. 

Senast uppdaterad: 2024-01-23