En kvinna i keps och lila friluftskläder står vid en fors och kastar med sitt fiskespö.

Överstbyn

Överstbyn är en öppen slättby och ligger mycket vackert på en udde mellan två stora sjöar, Avan och Överstbyträsket.

I den norra delen av byn finns lämningar från en boplats som sträcker sig 3500 år tillbaka i tiden. Här har människor levt och verkat genom århundradena. År 1645 fanns fyra boställen i denna charmiga by, och dessa platser har överlevt tidens tand, och är fortfarande bebodda.

Överstbyn har en unik koppling till tjärbränning, som var byns huvudsakliga inkomstkälla under 1600- och 1700-talet. Lämningar efter tjärdalar vittnar om en svunnen era då byn blomstrade genom denna tradition.

En pärla i Överstbyn är det omtyckta utflyktsmålet Korpforsen. Platsen är nu inte bara populär för sina natursköna vyer utan erbjuder även möjligheter till övernattning i en timrad stuga. I området kring Korpforsen kan besökare uppleva en unik flora och fauna specifik för Råne älvdal. För den fiskeintresserade erbjuder Avan och Överstbyträsket möjligheten att dra upp gädda, abborre, gös och lake.

Naturälskare kommer att uppskatta de fina stigarna och skogsbilvägarna runt Överstbyn, som leder upp på berg med panoramautsikt över byn och älvdalen. 

Senast uppdaterad: 2024-01-17