Många barn och ungdomar som står i badkläder ute på en brygga. Vattnet glittrar i solskenet. några har redan hoppat i vattnet och simmar runt bryggan.

Sörbyn och Sundsnäs

Sörbyn är en före detta jordbruksby som ligger vid kallkällsjön Vitträskets södra strand.

Det är framför allt här som besöksnäringen blomstrar, med hotell, restaurang, camping och stugby. Vid sjön finns en familjevänlig badplats med bryggor och hopptorn, vedeldad bastu och sommarkiosk. Platsen hyser också en anrik festplats med dansbanor och utescen. För motionärer erbjuds fotbollsplan och elljusspår, och vandrare har många fina stigar att välja på.

Sörbyn/Sundsnäs hembygdsgård med sjöutsikt över Avan har ett tillgängligt landsbygdsmuseum. Verksamheten drivs av hembygdsföreningen som här skapat en fin visningsmiljö för samlingen av jordbruksmaskiner, redskap och åkdon. I museet finns också bruksföremål, halmkonstverk och en unik fotosamling.

Sörbyn har också ett eget landmärke som tillkom på initiativ från Sörbyns IF: Millenniumstenen. Monumentet utgörs av en kvarnsten från en skvaltkvarn som tidigare legat i Kvarnforsen. I stenen finns namnen inristade på de bybor som levde i Sörbyn/Sundsnäs vid tiden för uppförandet.

Sörbyn

Natur och friluftsaktiviteter

Sörbyn omges av variationsrik skog, sjöar och strömmande vattendrag. Både Vitträsket och Råneälven erbjuder rika tillfällen till fiske, bad och naturupplevelser. Vintertid finns fina skidspår som ombesörjs av Sörbyns IF. För skoterspåren svarar Råek, som underhåller en del av sträckan längs Malmens väg. (Den väg malmen fraktades från Gällivare/Malmberget till kusten under perioden 1774-1882.) En stor tillgång för alla friluftsintresserade är de övernattningsstugor som förvaltas av och kan bokas genom Råek.

Välbesökt badplats

Badplatsen vid Vitträskets strand erbjuder sommarkiosk, hopptorn, lekplats och omklädningsrum. Stranden ligger i anslutning till Sörbyn Lodge med Restaurang Kallkällan som serverar god mat med smaker från hela länet. Lodgen erbjuder också aktiviter som fiske med kunniga fiskeguider, äventyrsbanor och en fin vedeldad bastu nere vid sjön. Här hittar du också en tillgänglighetsanpassad skogspromenad, Skogens rum, med informationsskyltar om djur och växter.

Rikt kulturliv

Kulturföreningen Skogslandet Råne älvdal driver kreativitetsträffar för alla åldrar samt olika konstprojekt. Bland annat planerar föreningen en ny vandringsled runt Vitträsket och vidare över berget till Gunnarsbyn. Längs leden kommer det att finnas rastplatser och konstverk att uppleva.

Senast uppdaterad: 2024-01-12