Tre ljusa byggnader bakom högs gräs och två elskåp.

Svartbjörnsbyn

Byn har utvecklats från att ha varit en jordbruksby till att idag mest likna ett bostadsområde med blandad bebyggelse. Många av de gamla husen står fortfarande kvar- det äldsta huset är byggt i början av 1700-talet. Området är barnvänligt med lekplatser, fotbollsplaner, hockeyrink och badplats. Mitt i byn finns Svartbjörnsbyns skola, dagis och fritids. Granne med skolan ligger byns samlingspunkt Perbackagården. Namnet kommer från en man som hette "Per i backen" och bodde på denna plats.

Numera finns bara en mjölkbonde kvar i byn. Däremot finns några gårdar kvar där man fortfarande odlar sin mark och i vissa fall även har hästar. På en av gårdarna utanför bykärnan driver man en bärodling, där man odlar jordgubbar för självplock och försäljning. I byn finns även en mataffär och ett par andra småföretag.

Svartbjörnsbyn har ett rikt föreningsliv med inriktning på dart, skoter, körsång, skidåkning, ishockey och bandy. Svartbjörnbyns IF har blivit norrlandsmästare i rinkbandy och för ett antal år sedan bestod svenska landslaget i rinkbandy enbart av spelare från SIF. Här finns en fantastisk natur, skog och mark att vandra i, sjöar att bada och fiska i samt berg att klättra upp på och blicka ut över härligheten.

I Svartbjörnsbyn bor 1 112 personer.

Senast uppdaterad: 2018-05-21