Hus på landsbygden.

Unbyn

Unbyn är ett litet samhälle som ligger vackert vid Luleälven. Byn tillhör en bördig jordbruksbygd med flera aktiva jordbrukare. Det attraktiva och idylliska läget har under de senaste årtiondena lockat bebyggelse av småhus. I Unbyn kan man bo i byamiljö och ta del av det lilla samhällets fördelar. Samtidigt finns det en närhet till köpcentrum, sjukhus och två arbetsmarknader, Boden och Luleå. Det är ca 15 km till Boden och ca 25 km till Luleå. Bra bussförbindelser åt båda håll dagtid.

Det finns en förskola, med två avdelningar, som bedriver en stor del av verksamheten ute i naturen. Skolan i byn har 6-års verksamhet till mellanstadium. Högstadium finns i Boden och är tillgängligt för eleverna med bussförbindelse. Unbyn har en av de mest bevarade kulturminnesmärkta bygderna, många fornminnen, gammelskog, ett samlingsställe för tranor som är besökt av fågelskådare, lax och öringsfiske.

Vintertid finns fina skoterleder och en skoterstuga som är öppen för allmänheten. Här finns även ett fint elljusspår med fina skidspår vintertid, fotbollsplan och en badplats. UIF (Unbyns idrottsförening) är framförallt aktiv med fotboll och har flera duktiga både dam och herrlag. Fotbollssektionen samarbetar med Sävast IF för att få bredd i lagen. Det finns även en aktiv skidsektion som tränar allt ifrån våra yngsta förmågor till glada motionärer. Sektionen arrangerar KM i skidor varje år. UIF har ett bra samarbete med grannbyn Avan där det även finns idrotter som basket och hockey.

I samlingslokalen gymnastiken anordnas pubkvällar och gemensamma aktiviteter för byn. Man kan även hyra lokalen för egna arrangemang. Där finns ett fullt utrustat kök.

Idag bor 652 invånare i byn.

Senast uppdaterad: 2018-05-21