En närbild på huvudet av en gädda. Bilden är tagen ute i naturen.

Valvträsk

År 1996 föll utmärkelsen "Årets by" på Valvträsk, en charmig by belägen vid Valvträskets östra strand längs väg 760.

Med ett avstånd på fem mil till Boden och nio kilometer till Gunnarsbyn är Valvträsk en plats där gemenskap och aktiviteter blomstrar.

Valvträsket självt är ett imponerande sel i Råneälven, omringat av vackra berg i norr och söder. De panoramiska utsiktsplatserna bjuder på vidsträckt skönhet, och sjön är välkänd för sitt rika bestånd av gädda.

I byn Valvträsk bedrivs olika verksamheter som berikar samhället. Här hittar man en mindre fårfarm, ett lastbilsåkeri med huvudsaklig inriktning på virkestransporter, en markentreprenad som främst ägnar sig åt vägbyggen, en vapenverkstad och en stugby med 30 bäddplatser.

Den omtyckta byagården fungerar som en central samlingspunkt och används flitigt för olika evenemang, från konferenser till familjefester, med möjlighet till övernattning och möjlighet att beställa mat.

Valvträsk är en by som sjuder av aktiviteter och evenemang. Här arrangeras allt från "ljugaraftnar" till pimpeltävlingar, paltfester, våffeldagar och studiecirklar. Det är tydligt att Valvträsk inte bara är en plats på kartan utan en levande och engagerad by där invånarna delar glädje och gemenskap.

Senast uppdaterad: 2024-01-23