En brusande å slingrar sig genom en grönskande skog.

Vändträsk

Vackert inbäddad mellan två sjöar, cirka 15 kilometer väster om Boden längs väg 356, ligger byn Vändträsk.

Namnet hämtar sin inspiration från den ena sjön, där ån ”vänder” sig i sjöns sydliga ände, skapande en unik geografisk touch.

Byn har en barnvänlig badplats komplett med en sandstrand, perfekt för avkoppling under soliga dagar. Ett elljusspår slingrar sig genom byn, och erbjuder både motion och vacker natur. För de som föredrar skjutsport finns en skjutbana tillgänglig, och fotbollsälskare kan njuta av en fotbollsplan.

Ett charmigt kafé i en återuppförd timmerbyggnad välkomnar besökare med sin genuina atmosfär. Bygdegården i den gamla skolan skapar en central plats för gemenskap och olika evenemang.

Under sommarmånaderna blir den gamla danslogen en plats för liv och rörelse, där invånarna flitigt samlas för att dansa och skapa minnen. Byn har genomgått positiva förändringar de senaste åren, med upprättandet av fyra småföretag och etableringen av verkstäder. Det mest glädjande är en ökad inflyttning, särskilt av unga par med barn, som har gett byn en vitaliserad framtid och en starkare gemenskap. 

Senast uppdaterad: 2024-01-23