I trafiken

Att vara försiktig i trafiken är en självklarhet alla dagar på året. Vintertid kan det vara extra mycket att tänka på.

Till fots eller på cykel

Använd halkskydd! Ett enkelt sätt att undvika halkolyckor. Halkskydd under hälen är mest effektivt visar en studie från Luleås tekniska universitet. Eftersom det är hälen vi sätter i först blir det stor kraft på liten yta, är det då halt är det när vi sätter i hälen som foten halkar iväg. Ju större del av foten som sätts i samtidigt desto mindre friktion blir det och då minskar risken att halka. Halkskydd tillsammans med små steg och fysisk träning gör att du på ett så säkert sätt som möjligt tar dig igenom vintern. Broddar finns att köpa i butiker och på Apotek. Broddskor finns på många skobutiker och sportaffärer. Prova dig fram för att se vad som passar just dig. Se också till att du som fotgängare och cyklist syns i vintermörkret. Din cykel ska vara utrustad med reflexer, godkänd belysning och gärna dubbdäck. Tänk på att inte komma ut på vägen för snabbt i korsningar eftersom det kan vara halt på vägen och svårt för bilister att stanna i tid. Gatubelysningen hjälper dig som fotgängare och cyklist att se men innebär inte att du syns av bilister. Använd reflexer på båda sidor om kroppen. De syns bäst om de hängs lågt och rör på sig när du går. 

Med bil

Som bilist är det viktigt att ta det extra försiktigt och alltid hålla avstånd till framförvarande fordon. Tänk också på att avfarter och småvägar kan vara extra hala när du svänger av från en större, saltad väg. Se till att vara väl förberedd när du ska ge dig ut i trafiken vid vinterväglag och mörker. Förutom godkända vinterdäck bör du ha med dig:

  • Spade
  • Bogserlina
  • Reflexvästar
  • Startkablar
  • Reservbränsle
  • Varningstriangel, gärna en extra för att kunna varna åt båda håll
  • Första hjälpen-material
  • Rejält med kläder om du skulle bli stående

Snökedjor att montera på bilens drivande hjul rekommenderas också. Se till att du i förväg har övat för att kunna använda dem på ett säkert sätt i ett akut läge.

Senast uppdaterad: 2023-10-18