Räddningstjänsten
Släckanläggning i kök
I restauranger och skolmatsalar finns ofta en serveringsdel i direkt anslutning till köket.
En brand i köket kan utvecklas snabbt och påverka både personal och gäster. För att trygga utrymningssäkerheten kan brandtekniska åtgärder krävas.
- Räddningstjänstens krav på släckanläggningar i kök gäller i första hand för restauranger/matsalar avsedda för fler än 150 personer.
- Restauranger för fler än 50 men mindre än 150 personer kan omfattas av kravet beroende på verksamhetens karaktär, lokalens överblickbarhet, tillgång till utrymningsvägar samt fysisk utformning i övrigt.
- Fritöser i kök anses som särskilt brandfarliga.
Brandteknisk avskiljning
Enligt Boverkets byggregler ska verksamheter som inte har omedelbart samband utgöra olika brandceller. I restauranger som nämns ovan ska tillagningskök avskiljas brandtekniskt från serveringsdelen.
- Med tillagningskök menas kök där tillagning sker med stekbord, fritös, gas etc.
- Vilken brandteknisk klass på avskiljningen som krävs beror på i vilken typ av byggnad restaurangen/matsalen finns.
- Avskiljning i brandteknisk klass EI 60 krävs för Br1-byggnader, för Br2- och Br3-byggnader krävs brandteknisk klass EI 30.
Släckanläggning
- Kök kan vara i samma brandcell som serveringsdelen om en fast släckanläggning finns installerad som punktskydd.
- Släckanläggningen ska vara utformad så att bränder på stekbord, fritöser och i spiskåpor släcks samt att brandspridning via fläktfilter och imkanal förhindras.
- Manuell aktivering av släckanläggningen ska finnas på lätt åtkomlig plats så att personal kan aktivera den vid behov.
Installation, kontroll och underhåll
- Släckanläggningar ska installeras av behörig firma/fackman.
- Installationsintyg ska kunna uppvisas för räddningstjänsten vid tillsyn.
- Fasta släckanläggningar ska kontrolleras regelbundet.
- Kontrollerna utgörs som en del av verksamhetens systematiska brandskyddsarbete.
- Släckanläggningen ska även kontrolleras regelbundet av behörig firma enligt tillverkarens anvisningar.
Senast uppdaterad: 2020-11-08